Niemieccy naukowcy. Pozostałości herbicydów trafiają do ludzkich organizmów

Mimo zaprzeczeń producentów, pozostałości herbicydów dostają się do łańcucha pokarmowego ludzi i trudno je stamtąd usunąć – twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Lipsku.

Chodzi tutaj glifosat, który jest m.in. składnikiem środka Roundup.

Według naukowców   może on doprowadzić do uszkodzenia ludzkiego i zwierzęcego genomu a także zwiększyć ryzyko wystąpienie chorób, także nowotworowych.

Kierowany przez prof. Monikę Krueger zespół naukowców z Instytutu Bakteriologii i Mykologii Uniwersytety w Lipsku przebadał grupę urzędników, dziennikarzy i prawników, którzy na co dzień z pewnością nie mają kontaktu z pestycydami.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Niemieccy aktywiści ekologiczni alarmują, że nie ma skutecznego systemu kontroli zbóż na obecność pozostałości trujących substancji. W Niemczech dokonano tylko 42 tego typu tesów w ciagu 8 lat (2002 – 2010).Glifosat wykryty został w moczu ludzi, zwierząt użytkowych oraz zwierząt żyjących na wolności, w niemal wszystkich próbach. Według cytowanej przez Suddeutsche Zeitung profesor, to wynik, który daje do myślenia, nie wiadomo jednak jaka ilość środka chwastobójczego ma wpływ na zdrowie ludzi.

W najbliższym czasie na stronach Biokuriera więcej miejsca poświęcimy analizie zagrożeń związanych z użyciem herbicydów i pestycydów.


Źródło: pap, gazeta wyborcza

Brak postów do wyświetlenia