Naukowcy zbadają jak łatwiej i szybciej zidentyfikować żywność ekologiczną

Grupa europejskich naukowców spędzi najbliższe trzy lata poszukując najszybszych i najskuteczniejszych metod uwierzytelniania żywności ekologicznej wytworzonej z roślin. Badania odbędą się w ramach projektu AuthenticFood.

 

W międzynarodowym projekcie badawczym naukowcy będą testować i rozwijać portfolio najbardziej obiecujących metod analitycznych stosowanych przy sprawdzaniu wiarygodności pochodzenia produktów roślinnych rolnictwa ekologicznego.

 

Zadanie jakie postawili przed sobą badacze to dostarczenie narzędzi, które dadzą możliwość sprawdzenia i potwierdzenia ekologicznego pochodzenia kupowanej i spożywanej żywności. 

Mają one pomóc w odpowiedzi na proste pytanie: „Czy to jest ekologiczne?”.

Badania i analizy prowadzone będą w ścisłej współpracy 16 partnerów z 12 krajów europejskich. Wśród instytucji zaangażowanych w projekt są rolnicy, stowarzyszenia rolników, chemicy, organy inspekcji i certyfikacji .

Koordynatorem działań jest Professor Sřren Husted  z Uniwersytetu w Kopenhadze.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Biokurier będzie śledził postępy w realizacji tego interesującego projektu.

Interesują Ciebie badania naukowe związane z żywnością ekologiczną?

Sprawdź nasz dział: BADANIA NAUKOWE

 

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia