Naukowcy konsumują żywność eko w… Antarktyce

Czeska ekspedycja naukowa z Uniwersytetu Masaryka w Brnie podczas ekspedycji w Antarktyce włączyła do swojego menu żywność ekologiczną.

Czeska Stacja Polarna J.G. Mendel na James Ross Island znajduje się z dala od szlaków wykorzystywanych przez statki, które kursują wokół Półwyspu Antarktycznego. Dlatego właśnie ekspedycje naukowe, która tam działają muszą polegać wyłącznie na żywności, którą zabiorą ze sobą (a chleb jest wypiekany na miejscu co widać na jednym z poniższych zdjeć).

Wyprawy dzielone są zazwyczaj na dwa etapy. Pierwszy to podróż lotnicza do  do Tierra del Fuego w Ameryce Południowej (to tam trafiła dostawa żywności ekologicznej). Następny etap to podróż chilijskim lodołamaczem wojskowym na James South Ross Island.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Wśród produktów, które zawędrowały do Antarktyki znalazły się: gulasz z pierożkami orkiszowymi, owsianki, mąka orkiszowa, musli, kuskus, polenta, makarony i kawa orkiszowa. – Naukowcy bardzo cenili sobie możliwość skorzystania z częściowo przetworzonych produktów, które wystarczyło podgrzać – mówi Pavel Kapler, menadżer Stacji Polarnej J.G. Mendel na James Ross Island.

Dostawę żywności BIO dla naukowców zapewniła firma PRO-BIO, największy producent i dystrybutor ekoproduktów w Czechach.

źródło: PRO – BIO

Brak postów do wyświetlenia