Teraz czytasz...
Naturalne barwienie jajek. Jak uzyskać kolory?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Naturalne barwienie jajek. Jak uzyskać kolory?

widok z góry na naturalne barwniki jajek

Naturalne barwienie jajek to świetna zabawa, które ma długą tradycję. Co zatem najlepiej do tego celu wykorzystać?

Naturalne barwienie jajek = farbowanie bez chemii

Malowanie jajek ma bardzo długą tradycję (sięga starożytności). Najstarsze pisanki odnaleziono w grobowcach i wykopaliskach na Bliskim Wschodzie. Jajka miały też bogatą symbolikę.

→ Przeczytaj również: Naturalne barwniki do ciast i innych dań

O tym, jak zafarbować jajka, dawniej wiedziała każda gospodyni. Przed Wielkanocą spotykano się i wspólnie dekorowano wydmuszki. Robiono to na różne sposoby, stąd co region, to inny motyw. Tradycję tę warto kultywować.

Malowanie jajek to zabawa, która mnie wciąga z każdym rokiem coraz bardziej i chociaż moje dzieci są już duże, to ja nie mam zamiaru z niej wyrosnąć

– mówi Viola Grzelka, autorka bloga i serii książek „Mamucie Przysmaki„.

W piątkowy wieczór przed Wielką Sobotą we wszystkich wolnych garnkach przygotowuję naturalne wywary, wkładam do nich ugotowane jajka i zostawiam na noc, a rano mam kolorową niespodziankę, bo natura jest nieprzewidywalna. Nie ma potrzeby sięgać po sztuczne barwniki, wystarczy wybrać się do warzywniaka.

– dodaje.

Barwienie jajek? Naturalnie!

Zanim podpowiemy, jak zafarbować jajka, kilka podpowiedzi:

  • By kolor wydmuszek był wyraźny, najlepiej do farbowania wykorzystywać te z białą skorupką i długo gotować (im dłużej, tym kolor wyraźniejszy).
  • Do wywaru dodaj łyżkę octu spirytusowego lub 2 łyżki soku z cytryny.
  • Wywar powinien być bardzo intensywny, wtedy jajka będą barwić się zdecydowanie lepiej.
  • Jajka zostaw w barwniku na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  • Gdy uzyskasz pożądany kolor, pamiętaj by na koniec natłuścić jajka odrobiną tłuszczu: oliwą z oliwek, masłem lub olejem (nabiorą blasku). Możesz również pokryć je warstwą wosku, wtedy bezpiecznie poleżą do kolejnych świąt.
  • Jajka przed ugotowaniem ogrzej do temperatury pokojowej, żeby skorupki nie popękały.

→ Przeczytaj również: Babkę wielkanocną zrób inaczej: szpinakowa z lukrem pomarańczowym

Naturalne sposoby barwienia jaj

  • Łupiny cebuli, hibiskus = intensywne bordo

Barwienie jajek cebulą nadaje skorupkom barwę jasnego lub ciemnego złota. Gdy chcesz by kolor jajek był bardziej czerwony, możesz dodać suszone kwiaty hibiskusa.

naturalne barwienie jajek na żółto

  • Kurkuma, curry, szafran = różne odcienie żółci

Na 1 litr wody wsyp 2-3 łyżeczki kurkumy, dodaj 2 łyżki soli i octu spirytusowego. Do przygotowanego wywaru włóż uprzednio ugotowane jajka i pozostaw na kilka godzin.

Do barwienia na żółty kolor możesz wykorzystać także przyprawy: curry i szafran.

  • Kwiaty czarnej malwy, jagody, czarny bez = jasny lub ciemny fiolet

Jajka gotuj od razu w barwniku, do momentu uzyskania odpowiedniego koloru.

→ Przeczytaj również: Czym zastąpić jajka?

  • Świeża kapusta czerwona = jasnoniebieski, turkus

Małą główkę kapusty pokrój, zalej wodą by była całkowicie przykryta i gotuj ok. 30-40 min. Następnie wywar przecedź i ponownie zagotuj z 2 łyżkami soli i octu spirytusowego. Gdy lekko przestygnie, włóż do niego ugotowane jajka i pozostaw na kilka godzin lub całą noc. Barwa będzie zależała od długości leżakowania jajek w wywarze.

  • Buraki świeże lub upieczone = jasny beż, czasem róż

Pokrój na plastry 2 średnie buraczki (mogą być w łupinie), zalej litrem wody, zagotuj i dodaj po 3 łyżki soli i octu spirytusowego. Do takiej mieszanki włóż jajka i gotuj do momentu uzyskania pożądanego koloru. Do barwienia możesz wykorzystać także same łupiny od buraczków, ale musi być ich dużo, by wywar był intensywny.

  • Młode zboże, trawa, pokrzywa, szpinak = jasnozielony

Wykorzystując te dary natury zafarbujesz jajka na zielony kolor. Wcześniej z roślin ugotuj intensywny wywar (możesz wykorzystać jedną lub kilka) i dopiero do niego włóż jajka.

  • Herbata, kawa, kora dębu = brązowy

Dowolną czarną herbatę (nie ekspresową!), korę dębu lub „fusiastą” kawę gotuj przez 10-15 min. Następnie włóż do powstałego wywaru jajka i gotuj min. kilkanaście minut. Kolor zależeć będzie od długości gotowania jajek.

  • Szyszki olchy = szary lub czarny

Z szyszek ugotuj intensywny wywar, dodaj jajka i gotuj kilkanaście minut, aż do momentu uzyskania pożądanego koloru.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.