Nasz Dziennik. Żywność ekologiczna popularna, ale trudności nie brakuje

Artykuł o rozwoju rynku żywności ekologicznej ukazał się w Naszym Dzienniku. Oprócz pozytywnych trendów zwrócono uwagę na dominację zagranicznych produktów na polskim rynku i problemy biurokratyczne ekoproducentów.

 

W pierwszej części artykułu Mariusza Bobra „Ekożywność zyskuje klientów” czytamy o zdrowotnych walorach żywności ekologicznej, m.in. o badaniach naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego dotyczących soków ekologicznych.

Przeczytaj więcej: Badania SGGW potwierdzają antyrakowe właściwości ekologicznych soków kwaszonych

W rozmowie z dziennikarzami Naszego Dziennika, Danuta Zarzycka, właścicielka sklepu Rolnik Ekologiczny w Warszawie i gospodarstwa ekologicznego Eko – owoc zwróciła uwagę na to, że bardzo duże ilości ekologicznych surowców eksportowane są do krajów Europy Zachodniej, tam się je przetwarza a następnie wracają już w przetworzonej postaci na półki polskich eko sklepów.  Przyczyną tego stanu rzeczy jest wciaż bardzo mała liczba przetwórni w Polsce.

 

Profesor Jerzy Szymona z jednostki certyfikującej Ekogwarancja zwrócił uwagę na problem nadgorliwej, polskiej biurokracji, która utrudnia małe przetwórstwo. Polskie narzucają takie same normy sanitarne, jakie obowiązują dużych producentów masowo sprzedawanej żywności bez liczenia się ze specyfiką ich działalności. Tymczasem gdyby producenci ekologiczny chcieli spełniać te normy, w praktyce przestaliby wytwarzać żywność ekologiczną…

Więcej na stronach Naszego Dziennika: Ekożywność zyskuje klientów

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia