Teraz czytasz...
Nalewka agrestowa [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Nalewka agrestowa [przepis]

W ogrodach pojawił się już agrest. Owoce te nie każdemu smakują, choć jest też duże grono ich entuzjastów. Można z nich przygotować deser, dżem lub orzeźwiający kompot. Godna polecenia jest też nalewka agrestowa.

Taki trunek ma słodko-kwaśny smak. Będzie delikatniejszy, jeśli przygotujemy go z różowej odmiany agrestu.

Dobry czas na agrest

Składniki na nalewkę agrestową

  • dojrzałe owoce różowego agrestu,
  • wódka 40%,
  • 300-400 g cukru na kilogram owoców (jego ilość zależy od naturalnej słodyczy agrestu)

Jak przygotować nalewkę agrestową?

Dojrzałe owoce agrestu oczyścić z szypułek i ogonków. Opłukać w letniej wodzie. Wrzucić do słoja i zalać alkoholem, tak by były całkowicie przykryte. Można także zalać je
spirytusem 75%, a następnie alkohol rozcieńczyć wodą, gdyby nalewka wyszła zbyt mocna.

Owoce zalane alkoholem od czasu do czasu wstrząsnąć, pozostawić na około miesiąc. Następnie alkohol zlać do butelek, a owoce zasypać cukrem i postawić na słonecznym parapecie, macerować. Od czasu do czasu słoikiem należy wstrząsnąć, by cukier całkowicie się rozpuścił. Po około 2 tygodniach do rozpuszczonego soku wlać alkohol. Nalewkę pozostawić do przegryzienia jeszcze przez tydzień lub dwa, następnie zlać do butelek. Pozostawić na kolejny miesiąc.

Po okresie ok. 3 miesięcy nalewka agrestowa będzie dobra do spożycia. 

Więcej sprawdzonych przepisów na nalewki znajdziecie w książce Atlas nalewek

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.