W ogrodach pojawił się już agrest. Owoce te nie każdemu smakują, choć jest też duże grono ich entuzjastów. Można z nich przygotować deser, dżem lub orzeźwiający kompot. Godna polecenia jest też nalewka agrestowa.
Taki trunek ma słodko-kwaśny smak. Będzie delikatniejszy, jeśli przygotujemy go z różowej odmiany agrestu.
Składniki na nalewkę agrestową
- dojrzałe owoce różowego agrestu,
- wódka 40%,
- 300-400 g cukru na kilogram owoców (jego ilość zależy od naturalnej słodyczy agrestu)
Jak przygotować nalewkę agrestową?
Dojrzałe owoce agrestu oczyścić z szypułek i ogonków. Opłukać w letniej wodzie. Wrzucić do słoja i zalać alkoholem, tak by były całkowicie przykryte. Można także zalać je
spirytusem 75%, a następnie alkohol rozcieńczyć wodą, gdyby nalewka wyszła zbyt mocna.
Owoce zalane alkoholem od czasu do czasu wstrząsnąć, pozostawić na około miesiąc. Następnie alkohol zlać do butelek, a owoce zasypać cukrem i postawić na słonecznym parapecie, macerować. Od czasu do czasu słoikiem należy wstrząsnąć, by cukier całkowicie się rozpuścił. Po około 2 tygodniach do rozpuszczonego soku wlać alkohol. Nalewkę pozostawić do przegryzienia jeszcze przez tydzień lub dwa, następnie zlać do butelek. Pozostawić na kolejny miesiąc.
Po okresie ok. 3 miesięcy nalewka agrestowa będzie dobra do spożycia.
Więcej sprawdzonych przepisów na nalewki znajdziecie w książce Atlas nalewek.