Naleśnikowe ślimaczki

Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS SMAŻENIA: 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: dla 2-3 osób (8szt)
 
Składniki:
250 ml mleka orkiszowego (u mnie BIO)
100 g mąki orkiszowej jasnej BIO
100 g mąki kukurydzianej BIO
1 łyżka cukru pudru
1/2  łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
olej rzepakowy do smażenia
syrop z Agawy BIO do polania naleśników
owoce do ustrojenia (u mnie maliny, borówki, czerwona porzeczka)
cukier puder do posypania (opcjonalnie)

 

 

 


Przygotowanie:

Mleko wymieszać z cukrem pudrem przy pomocy miksera lub rózgi
Dodać mąki, ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego, odczekać około 10 minut przed smażeniem
Rozgrzać patelnię, dodać odrobinę oleju i smażyć naleśniki na średnim ogniu, przewracając delikatnie na drugą stronę
Usmażone naleśniki, jeszcze ciepłe, pokroić w paseczki, (1,5cm) u mnie
przy pomocy karbowanego radełka
Paseczki zwijać w ślimaczki, w środek ślimaczka umieścić borówki, utworzyć krąg “ślimaczkowy” a środek talerza wypełnić malinami, całość przystroić porzeczkami
Polać syropem z Agawy, oprószyć cukrem pudrem, podawać
autorka przepisu: Katarzyna Jankowska
mamaalergikagotuje.blogspot.com

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
[Wróć do spisu Eko Deserów] | [Wróć do spisu przepisów ]

Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

 

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!

Brak postów do wyświetlenia