Nagietek należy do najpopularniejszych kwiatów ogrodowych, ponieważ kwitnie bez przerwy od lipca aż do późnej jesieni. W tym czasie go też pozyskiwać i przyrządzać domowe leki. Zbiera się wyłącznie kwiaty, ziele oraz płatki z kwiatów barwie pomarańczowej.
Nagietek (róża szafranowa) – przyprawa do mięs i ryb
Dawniej w kuchni krajów zachodnich, ale również w Polsce, używano pomarańczowych płatków jako przyprawy do mięs i ryb. Ceniono je również jako naturalny barwnik. Płatków używano nawet zamiast szafranu (stąd wywodzi się inna piękna nazwa nagietka: róża szafranowa). Na pewno warto ponownie docenić nagietek jako przyprawę, tym bardziej że byłaby to równocześnie bardzo prosta kuracja wykorzystująca wiele leczniczych właściwości tego kwiatu, który w medycynie ludowej wielu krajów, również w Polsce uznawany był za lek o nadzwyczajnej mocy. Polecano przetwory z nagietka od naparów począwszy na nalewkach i winkach skończywszy przede wszystkim Paniom na różne kobiece dolegliwości.
Nalewka na kobiece dolegliwości
Łatwe do stosowania i przygotowania są nalewki z kwiatów nagietka, koniecznie o pomarańczowych płatkach. Oto receptura: Zalać 50g świeżych płatków ćwierć litra czystej wódki lub alkoholu 70 procentowego. Odstawić na 14 dni w ciepłe miejsce. Co pewien czas wstrząsać. Następnie wszystko odcedzić i zlać do małych ciemnych buteleczek. Stosować po 10-15 kropli na wodę, trzy razy dziennie, w dolegliwościach kobiecych wymienionych wcześniej, także krwawieniach z przewodu pokarmowego, lekkim nadciśnieniu, spadku odporności organizmu, rekonwalescencji po chorobach.
Recepta na nagietkowy olej
Wyciąg olejowy z kwiatów nagietka, koniecznie pomarańczowych, sporządza się następująco. Zerwać dwie garście koszyczków kwiatowych świeżo rozwiniętych, układać w słoju warstwami. Każdą warstwę skropić lekko wódką. Odstawić na 3-4 godziny, zalać olejem roślinnym, najlepiej tzw. zimno tłoczonym, w proporcji jedna część kwiatów pięć części oleju. Potem podgrzewać na małym ogniu nie dopuszczając do wrzenia i często mieszając dwie godziny. Następnie odstawić na kilka godzin i znowu podgrzewać często mieszając 2-3 godziny aż do skruszenia kwiatów. Po wystudzeniu wszystko przecedzić, wycisnąć, rozlać do ciemnych buteleczek i przechowywać w lodówce, lub ciemnych suchym i niezbyt ciepłym miejscu. Olej nagietkowy używa się najlepiej jak najświeższy. Traktuje się go jako środek przeciwzapalny, gojący rany, oparzenia.
tekst i zdjęcia: Zbigniew Przybylak
artykuł jest fragmentem książki Z.Przybylaka – Zielarska apteczka na 100 kobiecych dolegliwości
Bądź na bieżąco, sprawdź nasz profil na facebook:
Biokurier na Twitterze
Zapraszamy także do subskrypcji naszego newslettera (u dołu po lewej stronie)!