Musztarda – przyprawa i lek

Musztarda ma wielowiekową historię, ułatwia trawienie tłuszczów i ma działanie antybakteryjne. Na półkach eko sklepów musztardę bio znajdziemy bez problemu, powoli zaczyna pojawiać się także w innych miejscach. Jakie ma walory zdrowotne? Co świadczy o jej jakości? Zapraszamy do lektury!

Światowe centrum musztardy

Za światowe centrum musztardy uważa się miasto Dijon we Francji, gdzie opracowano specjalną recepturę, w której gorczycę połączono nie z octem, a z moszczem winnym. Smak tej musztardy pozostaje wciąż niezmieniony. Z kolei w 1986 roku Amerykanie otworzyli Muzeum Musztardy w stanie Wisconsis. Zebrano tam 5600 opakowań z całego świata, w tym także z Polski.

Walory zdrowotne musztardy

Obecnie, na świecie rocznie spożywa się ponad 340 mln kg musztardy. Najwięcej we Francji. Składniki musztardy powodują wzrost apetytu. Zawiera ona mało kalorii i tłuszczu, za to wapń, magnez i witaminę B. Naukowcy udowodnili, że także stymuluje aktywność mózgu. Przede wszystkim jednak wspomaga trawienie, gdyż oleje i gorzkie substancje zwiększają wydzielanie kwasów żołądkowych. Główny składnik musztardy to gorczyca. Najpopularniejsza jest biała, czarna, orientalna (sarepska) oraz perska. Większość musztard produkuje się z białej, a głównym producentem gorczycy jest Kanada, zaś w Europie Słowacja, Polska, kraje Beneluxu i Wielka Brytania.

Gorczyca a zdrowie

Gorczyca jest też lekiem w chorobach układu pokarmowego. Ma zastosowanie w produkcji plastrów łagodzących przeziębienia i bóle reumatyczne. Działa antybakteryjnie, wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Spożywanie ziarenek gorczycy wspomaga układ odpornościowy, a okłady z nich mają właściwości przeciwbólowe, działają kojąco na bolące mięśnie i zapobiegają dolegliwościom reumatycznym.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Kurkumina

Innym z dodatków w musztardzie jest kurkumina – naturalny składnik azjatyckiej rośliny o nazwie ostryż długi. Kurkumina ma właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i grzybobójcze, wykorzystywana jest w leczeniu schorzeń układu trawiennego. Naukowcy z  Uniwersytetu w Houston badają skuteczność kurkuminy w terapii nowotworowej.
Na półkach sklepów z żywnością ekologiczną przybywa musztard BIO, także polskiej produkcji co na pewno cieszy. Które są waszymi ulubionymi?

Przeczytaj także: Ekologiczna musztarda – sarepska, chrzanowa czy dijon?

Krzysztof Kamiński

autor jest redaktorem naczelnym czasopisma Porady Na Zdrowie

Brak postów do wyświetlenia