Młodzi cukiernicy ze Skoczowa stawiają na ekożywność

 

Patrycja Gryz i Kamil Małysz młodzi cukiernicy z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie zaskoczyli uczestników katowickich Sweet Targów wykorzystaniem ekoskładników do wypieku tradycyjnego mazurka.

Uczniowie wykonali tradycyjny mazurek w kształcie pisanki.

– Mazurek składał się z połączonych blatów migdałowych i blatu kruchego na bazie masła, przełożony masą adwokatową, kajmakiem i konfiturą morelową, natomiast wierzch został obłożony marcepanem i ozdobiony bakaliami. Składniki były w większości ekologiczne  lub naturalne. W naszej szkole staramy się uświadamiać przy wielu okazjach jak ważna jest jakość i pochodzenie żywności. Cukiernicy uczą się dlaczego lepsze są naturalne, ekologiczne surowce oraz jak wpływają na zdrowie między innymi sztuczne barwniki, konserwanty, syrop glukozowo – fruktozowy. Sami przyznają wiele razy, że jaja od szczęśliwych kur i kremówka z pobliskiej mleczarni są zdecydowanie lepsze niż używanie do tortu proszku jajecznego, czy śmietanki z kartonu. Cieszy nas coraz większa świadomość nie tylko cukierników ale również innych uczniów naszej szkoły, którzy wolą to, co  naturalne i ekologiczne

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

– relacjonuje Joanna Gwizdała z Zespołu Szkół Technicznych  i Ogólnokształcących w Skoczowie.

Poniżej podajemy przepis na mazurka, którego wykonali: Patrycja i Kamil (na zdjęciu u dołu) .

Mazurek królewski

Blat migdałowy:
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru pudru
1 kostka masła
sok z 1 cytryny
8 łyżek wrzącej wody
10 dkg migdałów
6 jaj
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Migdały sparzyć, obrać z łusek i zmielić. Roztopić masło, ostudzić. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, następnie dodać cukier puder, dalej ubijać na sztywno. Dodać żółtka i pozostałe składniki, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę i piec w temperaturze 170 –180˚C  około 40 minut. Po upieczeniu ostudzić, przekroić delikatnie nożem (niestety się kruszy). Można również z tej porcji upiec dwa cienkie placki i nie trzeba wtedy przekrawać.

Blat kruchy:
1 i ¾ szkl. mąki
1 kostka masła
1/3 szkl. cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na blat kruchy szybko zagnieść na jednolite ciasto, schłodzić na ok. pół godziny, wyłożyć blaszkę (dobrze jest ciasto przed włożeniem do piekarnika ponakłuwać, aby ciasto nie miało wybrzuszeń i upiec w temp. 180˚C do zrumienienia. Jak ostygnie przesmarować w ten sposób: blat migdałowy należy nasączyć alkoholem, przełożyć masą adwokatową (ucieramy dokładnie kostkę masła z ¼ butelki schłodzonego adwokatu. Lejemy powoli, aby masa się nie zwarzyła, można wzmocnić spirytusem). Na masę ułożyć blat kruchy, skropić sokiem z cytryny, przesmarować kajmakiem. Na masę kajmakową należy jeszcze dać konfiturę morelową i przykryć drugim blatem migdałowym, nasączyć alkoholem. Całość obkładamy marcepanem lub oblewamy białą czekoladą i dekorujemy suszonymi owocami. W skórkach migdałów jest związek antynowotworowy amigdalina, dlatego nie należy się bać spożywania migdałów ze skórką.

Sweet Targi to Targi Piekarnicze, Cukiernicze i Lodziarskie, które odbyły się już po raz VI w Katowicach.

Zobacz film z targów:

Brak postów do wyświetlenia