„Minimalist Baker: Prosto, smacznie, wegańsko” – Dana Shultz zaprasza na ucztę!

 

Czy burger może być zdrowy? Oczywiście, ale pod warunkiem, że przyrządzimy go według przepisu Dany Shultz;-) Już sama okładka książki tej autorki sprawia, że ma się ochotę czym prędzej biec do kuchni.

„Minimalist Baker: Prosto, smacznie, wegańsko”, bo o tej książce mowa, jest pierwszą publikacją jednej z najpopularniejszych amerykańskich blogerek kulinarnych wydanych w języku polskim. Udało się jej jednak osiągnąć sukces. W kraju nad Wisłą sięga po nią coraz większe grono czytelników. Co ich w niej urzeka?

Prostota

By przygotować danie według przepisu zamieszczonego w książce potrzebnych jest maksymalnie 10 składników oraz jedna miska lub garnek. Czas spędzony w kuchni ograniczony jest do minimum, gotowanie nie zajmie więcej niż pół godziny.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Z prostotą w parze idzie praktyczność. W pierwszym rozdziale autorka przekazuje czytelnikom instrukcje opisujące, jak przygotować składniki, które często pojawiają się w książce. Dzięki jej radom nawet początkujący miłośnik kuchni bezglutenowej z powodzeniem poradzi sobie z przyrządzeniem papki z siemienia lnianego (wegański substytut kurzych jaj w wypiekach), kokosowej bitej śmietany czy wegańskiego sosu BBQ.

Dla ułatwienia, nad każdym przepisem znajduje się notka, która informuje o poziomie trudności danej receptury i o tym, czy danie zawiera gluten.

Z kolei w rozdziale „Metody” autorka podpowiada, jak wybrać odpowiedni sprzęt kuchenny oraz w jaki sposób szybko i poprawnie odmierzyć składniki.

Oryginalność

Dana Shultz stawia również na oryginalność. Czytelnicy jej bloga wiedzą, że lubi eksperymentować. Zmusił ją zresztą do tego stan zdrowia. Autorka cierpi na nietolerancję laktozy, i dlatego też wybiera posiłki oparte niemal całkowicie na produktach roślinnych. Przygotowując wypieki, nie używa wyrobów mlecznych i jaj. A zatem w książce wiele jest przepisów, w recepturze których podane są ich substytuty.

Różnorodność

Wydawać by się mogło, że kuchnia oparta w całości na składnikach roślinnych jest nudna i banalna. Nic bardziej mylnego. „Minimalist Baker: Prosto, smacznie, wegańsko” to zbiór 101 oryginalnych, nigdzie dotąd nie opublikowanych przepisów autorstwa blogerki z wieloletnim doświadczeniem. Gotowanie jest jej pasją i sposobem na życie. A co proponuje swoim polskim czytelnikom?

Przepisy ułożone zostały według posiłków. I tak na śniadanie Dana Shultz serwuje między inny korzenne naleśniki gryczane lub dyniowo-owsiany chlebek z czekoladą, z kolei na danie główne poleca czerwone curry z marchewką, ziemniakami i ciecierzycą. W książce znalazło się miejsce również na deser, i to jaki! Przyznacie, że pięcioskładnikowe pastylki miętowe czy też migdałowo-kokosowe pralinki z ciemną czekoladą to propozycje godne uwagi!

Jeśli zaś spodziewamy się gości, zaserwujmy im niebagatelne napoje. Może dyniowe chai latte lub kremowy wegański ajerkoniak? I nie zapomnijmy o przekąskach. Dana Shultz podsuwa pomysł na pieczarki z farszem a’la pizza.

Przejrzystość

„Minimalist Baker: Prosto, smacznie, wegańsko” to książka niezwykle łatwa w odbiorze. Jest idealną propozycja dla wszystkich, którzy dopiero wkraczają na grunt kuchni wegańskiej. Autorka dostarcza wielu praktycznych informacji. Każda potrawa opatrzona została danymi na temat wartości odżywczych (kalorie, całkowita zawartość tłuszczu, tłuszcze nasycone, węglowodany, sód, błonnik, cukry, białko). Intersujący nas przepis bardzo łatwo z kolei uda się odszukać w indeksie.

Walorem książki jest również jakość jej wydania. A zatem to idealny pomysł na prezent. Także na Walentynki.

Interesują Ciebie najlepsze ksiązki kulinarne, sprawdź nasz dział EKO BIBLIOTEKA

Oprac. Agnieszka Gotówka

Brak postów do wyświetlenia