Mini – przegląd gotowych wegańskich dań obiadowych

-tekst sponsorowany, reklamowane produkty nie posiadają ekocertyfikatu-

Bitki sojowe, wegetariańskie steki a może strogonow – prezentujemy mały przegląd gotowych dań dla wegan.

Bitki wegetariańskie

Bitki wegetariańskie świetnie smakują w towarzystwie tradycyjnych kopytek lub ugotowanych ziemniaków posypanych koperkiem. Idealnym uzupełnieniem dania będą domowe surówki z sezonowych warzyw.

Podstawowym składnikiem jest soja, która posiada właściwości wzmacniające organizm ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka, izoflawonów oraz koenzymu Q10 odpowiedzialnego za przemiany energetyczne organizmu. Składniki te obniżają stężenie cholesterolu LDL, który jest bezpośrednim czynnikiem ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Cebula zawarta w sosie pomidorowym jest pełna grzybo- i bakteriobójczych substancji oraz minerałów wzmacniających odporność organizmu: magnezu, siarki, cynku oraz krzemu. Badania wykazały, że u osób systematycznie spożywających cebulę i czosnek występuje niższe ryzyko zachorowania na raka oraz powstawania zakrzepów. To szczypiące w oczy warzywo poprawia również trawienie, przeciwdziała zaparciom, a także wspomaga nadwyrężoną toksynami i alkoholem wątrobę.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Znacie przepis na tradycyjny cebulowy syrop na kaszel? Obraną i pokrojoną cebulę wystarczy zasypać cukrem i pozostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin. Lekarstwo należy pić kilka razy dziennie – dorośli po łyżce, dzieciom wystarczy łyżeczka.

Cena ok. 7 PLN / 280 G

Steki wegetariańskie

Steki wegetariańskie są świetną alternatywą dla mięs w sezonie grillowym. Otoczony aromatycznymi przyprawami nadaje się do spożycia od razu po wyjęciu ze słoiczka.

Bardzo często uważa się, że wegetarianom i weganom grozi niedobór białka. Nic bardziej mylnego! Szereg produktów roślinnych, w tym soja, to białka pełnowartościowe zawierające komplet aminokwasów, które musimy dostarczyć organizmowi z zewnątrz. Ponadto przyswajalność białka sojowego wynosi aż 91%, identyczny poziom biodostępności posiada białko z kurzego mięsa. Dlatego steki wegetariańskie to bardzo dobry wybór, jeśli chcemy zbudować mięśnie i poprawić sylwetkę. W odróżnieniu od produktów zwierzęcych, proteiny sojowe nie zawierają w składzie tłuszczów nasyconych, które są żywieniowym czynnikiem ryzyka chorób sercowo- naczyniowych. Zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w białku sojowym chronią naczynia krwionośne przedmiażdżycą. Jedząc steki w wersji wege będziesz mieć serce jak dzwon!

W skład marynaty wchodzi olej rzepakowy, który został nazwany oliwą północy. Dlaczego? To jedno z najlepszych źródeł kwasów omega 3 niezbędnych dla prawidłowego rozwoju mózgu i funkcjonowania serca.

Cena ok. 7 PLN / 250 G

Strogonow wegetariański

Danie świetnie smakuje w towarzystwie podpieczonych ziemniaczków obtoczonych w aromatycznych ziołach oraz bukietu sałat skropionych oliwą i posypanych prażonymi ziarnami. Posiłek nadaje się zarówno na zwykły obiad, jak i ciepłe danie na przyjęciu.

Pożywny Strogonow pomoże zbudować masę mięśniową, a także wzmocnić serce. Proteiny sojowe w odróżnieniu od białek zwierzęcych nie zawierają tłuszczów nasyconych – dlatego są świetnym zamiennikiem mięsa w terapii chorób sercowo-naczyniowych. Potwierdzono także, że białko sojowe obniża poziom cholesterolu we krwi. Amerykańskie Biuro ds. Żywności i Leków zezwoliło wytwórcom produktów spożywczych, które zawierają co najmniej 6,26 g białka sojowego w jednej porcji, na umieszczanie na opakowaniu oświadczenia: 25 g białka sojowego dziennie, wraz ze stosowaniem diety z ograniczoną zawartością tłuszczów nasyconych i cholesterolu, może zmniejszać ryzyko chorób serca. Prozdrowotną propozycję uzupełniają pomidory – są bogate w potas, ulubiony pierwiastek zdrowego serca.

Nazwa dania Pochodzi od nazwiska dyplomaty rosyjskiego Pawła Stroganowa, który zlecił francuskiemu wirtuozowi kuchni Careme wykonanie wybitnej w smaku potrawy dla cesarza Aleksandra I.

Cena ok. 7 PLN / 420 G

Brak postów do wyświetlenia