Masło orzechowe i dzieci – zdrowy zamiennik słodkich smarowideł

-Tekst sponsorowany-

Dobre śniadanie na start. Kojarzycie to hasło? Producenci żywności na każdym kroku przekonują, że ich produkty są najlepszym i najzdrowszym rozwiązaniem, szczególnie w kwestii produktów przeznaczonych dla dzieci. Składniki wykorzystywane w produkcji wskazują jednak na coś innego…

Na sklepowych półkach piętrzą się kolorowe słoiczki pełne słodkich smarowideł, których etykiety zgodnie twierdzą, że to najlepsza opcja na śniadanie dla dziecka. Jednak skład wskazuje na coś innego:  głównym składnikiem jest cukier, utwardzone tłuszcze roślinne, aromaty, konserwanty i śladowe ilości orzechów oraz mleka w proszku.

Masło orzechowe alternatywą?

Dobrym rozwiązaniem dla dzieci, zarówno tych mniejszych jak i większych, jest masło orzechowe. Orzechy, dzięki dużej zawartości witaminy E oraz witaminy B3, wpływają pozytywnie na funkcje poznawcze mózgu. Jest to świetne źródło energii, 20 – gramowa łyżka masła orzechowego to średnio 140 kalorii oraz białka i składników aktywnych, które regulują procesy fizjologiczne zachodzące w młodym organizmie. Chronią również układ krwionośny dzieci i  wzmacniają odporność. Porcja orzechów lub masła orzechowego jest świetnym uzupełnieniem diety małego człowieka.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Jak wykorzystać?

Owsianka, jaglanka, kanapki z pełnoziarnistego chleba czy racuchy z masłem orzechowym to dobry pomysł na pożywne śniadanie dla dziecka.

Aflatoksyny a masło orzechowe?

W przypadku orzeszków ziemnych często martwimy się ewentualnym skażeniem aflatoksynami. Aflatoksyny to szkodliwe substancje wytwarzane przez pleśnie z rodzaju Penicillium i grzyby Aspergillus. Rozwijają się na orzechach, które są źle przechowywane i pleśnieją. Orzechy przeznaczone do wytwarzania masła są sprawdzane pod kątem zawartości substancji szkodliwych. Masło orzechowe powinno przechowywać się w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.

Masło orzechowe a alergie

Wiele osób uważa, że masło orzechowe nie jest odpowiednim produktem dla dzieci ze względu na czynnik alergiczny. Dzieci, u których występują inne alergie pokarmowe, powinny mieć wykonany alergiczny test skórny na fistaszki. To fakt, że trend dotyczący alergii pokarmowych jest wzrostowy, a alergen orzeszków ziemnych jest jednym z najsilniejszych. Jednak przyczyna nadwrażliwości na pokarmy wynika z tego, że dzieci nie mają z nimi styczności.
Przeczytaj więcej na: www.primavika.pl

 

Jak wykorzystać masło orzechowe w kuchni?

Kliknij i sprawdź przepisy!

 

Dorota Silarska
dietetyk, Ambasador marki Primavika

 

Brak postów do wyświetlenia