Małopolska. Rusza serwis z lokalnymi przysmakami

200 lokalnych produktów z Małopolski , z czego połowa  z certyfikatem EKO. Wszystko z dowozem do domu. Oferta Lokalnych Przysmaków (lokalneprzysmaki.pl) skierowana jest przede wszystkim do mieszkańców Krakowa i okolic. O jej założeniach i funkcjonowaniu rozmawiamy z pomysłodawczyniami: Barbarą Matogą i Beatą Mężyk

Biokurier: Skąd pomysł na lokalneprzysmaki.pl?

Barbara Matoga i Beata Mężyk (lokalneprzysmaki.pl, na zdjęciu obok): Gorące lato 2010 r. Chorwacja, wyspa Hvar. Nasi gospodarze to wspaniali, serdeczni ludzie i mają skarb, którym dzielą się ze swoimi gośćmi. To lokalne przysmaki z ich winnicy, gaju oliwnego, ogródka i morza. Wszystko świeże, pachnące, kolorowe aż ślinka cieknie. Oliwki, aromatyczna oliwa , wino, dojrzałe pomidory, papryka, sery, wędliny, ryby – wszystko na wyciągnięcie ręki, wszystko urodziło się w najbliższej okolicy w rejonie nie skażonym przemysłem. To wtedy zaświtała myśl – przecież w Małopolsce też mamy doskonałe lokalne przysmaki.

Tylko gdzie ich szukać ? Sklepowe półki uginają się od masowych, różnej jakości produktów z całego świata, natomiast kupienie lokalnych, tradycyjnych specjałów jest trudne. Po żmudnych poszukiwaniach, wizytach i rozmowach poznaliśmy wielu mistrzów kultywujących najlepsze tradycje kulinarne Małopolski. Nieocenioną pomoc uzyskaliśmy od Pana Jana Nawieśniaka – Prezesa Małopolskiego Stowarzyszenia Rolników Ekologicznych NATURA. Prywatnie – pasjonata i wielkiego znawcy rolnictwa ekologicznego. Owocem tego wszystkiego była  decyzja o uruchomieniu portalu i sklepu internetowego z lokalnymi przysmakami. Powstał swoisty internetowy E-TARG , na którym Klienci mogą wybierać najlepsze tradycyjne wędliny, nabiał, pieczywo, warzywa, owoce, przetwory, miody i soki. To wszystko bez wychodzenia z domu, szybko i  wygodnie z dostawą na miejsce. Naszym priorytetem jest dostarczanie najświeższych, unikalnych produktów bez ich magazynowania, dlatego w ofercie znajdują się wyłącznie lokalne specjały o sprawdzonej jakości.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Biokurier: Na czym polega promowana przez Państwa idea „Locavore”?

Barbara Matoga i Beata Mężyk (lokalneprzysmaki.pl): Okazało się ,że w podobny sposób myślała Jessica Prentice. Słusznie uznała, że najlepiej i najzdrowiej  odżywiać się produktami  lokalnymi, wyprodukowanymi w tradycyjny sposób. Powinny one pochodzić  z odległości maksymalnie 100 mil od miejsca zamieszkania konsumenta.

Tą koncepcję nazwała LOCAVORE. To nieprzetłumaczalne słowo oznacza osobę świadomie wybierającą żywność naturalną, produkowaną lokalnie w sposób tradycyjny. W USA i Europie zachodniej powstaje i działa coraz więcej społeczności i klubów locavores. U podstaw ruchu locavore leży teoria, że jedzenie wyprodukowane jak najbliżej naszego miejsca zamieszkania jest najwłaściwsze dla lokalnego ekosystemu i klimatu, a co za tym idzie najbardziej przyjazne dla naszego zdrowia.

Lokalna żywność produkowana w sposób tradycyjny, w niewielkich ilościach daje gwarancję świeżości, niepowtarzalnego smaku i może stanowić podstawę zdrowej diety. Jednym z podstawowych pojęć, które pozwala zrozumieć ideę locavore jest określenie „żywnościokilometrów”. Im mniej ich musi pokonać produkt zanim trafi na stół konsumenta, tym lepiej. Locavores poszukują jedzenia o jak najmniejszym wskaźniku żywnościokilometrów, które nie musi być magazynowane, przetwarzane, konserwowane oraz pakowane w specjalny sposób. Nikogo nie trzeba przecież przekonywać o wyższości jabłka zerwanego prosto z drzewa nad tym, które zakonserwowane pokonało w chłodni 3000 kilometrów. Dla tych, którzy chcą być Locavores stworzyliśmy serwis lokalneprzysmaki.pl.

Biokurier: Jak duża jest Wasza Oferta? Ile produktów ma eko certyfikat?

Barbara Matoga i Beata Mężyk (lokalneprzysmaki.pl): Oferta w chwili obecnej to ponad 200 lokalnych produktów z Małopolski , z czego połowa  z certyfikatem EKO.  Aby nie zawieść  klientów , sami sprawdzamy i próbujemy wszystkie produkty, wybierając te najlepsze. Oferowane  przez nas specjały, nawet te bez etykietki EKO,znane są z Festiwali Smaku. Były wielokrotnie nagradzane, wyróżniane i gwarantują najlepszą jakość. Cały czas pracujemy nad wzbogaceniem oferty EKO , aby zaspokoić oczekiwania naszych Klientów.

Do współpracy zapraszamy producentów, którzy mogą zagwarantować najlepsze, unikalne produkty i chcą wspólnie z nami tworzyć społeczność Locavore. Wśród małopolskich przysmaków nie mogło zabraknąć kiełbasy lisieskiej z Wytwórni Wędlin Regionalnych Pana Stanisława Mądrego, szynki Podstolego od Państwa Gaworów z Podstolic, nabiału z Serowarni Magdalenka, pieczywa z Piekarni Regionalnej w Liszkach, ciast i pieczywa z Lanckorony od Pana Rafała Siwka, karpia zatorskiego ze Spiżarni Doliny Karpia, soków Maurera, eko przetworów i soków z Kamionnej od Pana Grzegorza Muchy, miodów z ekologicznych terenów Puszczy Niepołomickiej od Niepołomickiego Bartnika, wyjątkowych jabłek z okolic Raciechowic, ekologicznych warzyw i owoców od Państwa Chorązkich z Goszyc i wielu innych smakołyków.

Szukasz informacji na temat rynku żywności ekologicznej? Sprawdź nasz dział BIO HANDEL

Biokurier: Jak postrzegacie rynek żywności ekologicznej w Małopolsce i Krakowie?

Barbara Matoga i Beata Mężyk (lokalneprzysmaki.pl):Aglomeracja krakowska to blisko milion mieszkańców. Większość poznała zalety i wady „nowoczesnego” handlu. Coraz większa liczba świadomych konsumentów szuka alternatywy dla zalewu masowymi produktami. Poszukują  żywności najlepszej jakości bez konserwantów i ulepszaczy, od lokalnych producentów. Ciągle rośnie liczba konsumentów poszukujących produktów z certyfikatem EKO.

Można je znaleźć w wyspecjalizowanych sklepach oraz na targach i placach handlowych. Jeżeli klient nie może poświęcić na poszukiwanie i zakupy swoich ulubionych produktów zbyt wiele czasu, może skorzystać z wygodnych zakupów przez Internet jakie oferują na przykład lokalneprzysmaki.pl .  W ocenie Klientów oraz naszej ten sposób zakupów jest doskonałym uzupełnieniem oferty sklepów stacjonarnych. Zapraszamy do zakupów. Myśl globalnie – jedz lokalnie. Bądź Locavores!

Rozmawiał Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia