Teraz czytasz...
Mąka z cieciorki (ciecierzycy) w naszej kuchni
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Mąka z cieciorki (ciecierzycy) w naszej kuchni

Mąka  z ciecierzycy nie dla każego jest produktem łatwym do wykorzystania. Do jakich potraw można ją dodać? Jak ja przechowywać by jak najdłużej zachowała dobrą jakość? – w naszej eko akademii pora na mąkę z cieciorki (ciecierzycy).

Mąka z cieciorki (ciecierzycy) powstaje na dwa sposoby: przez zmielenie jej suchych, uprażonych nasion lub zmielenie namoczonych, a nawet lekko już sfermentowanych nasion (co dodaje im wartości, bo białko staje się bardziej przyswajalne).

Dowody archeologiczne świadczą o tym, iż spożywana była tysiące lat temu, głównie na kontynencie azjatyckim (dziś kupimy ją pod nazwą Papad), ale przez Grecję zawędrowała i do Europy.

Przeczytaj także artykuł na temat: ciecierzyca 

Przygotowanie:

Możemy ją zrobić sami, prażąc nasiona ciecierzycy na patelni (uważając, by ich nie przepalić), a po schłodzeniu mieląc  mocnym młynku spożywczym. Stosujemy ją tak jak zwykłą mąkę, bez wcześniejszej obróbki.

Przechowywanie:

Mąkę z cieciorki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, ideałem byłby szklany pojemnik w zimnej spiżarni.

Zastosowanie:

Może służyć jako dodatek do zwykłej mąki w wypiekach. Nadaje się też do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza tych wegetariańskich, wzbogacając je znacząco o białko. W ciastach czy wegetariańskich burgerach może zastąpić bułkę tartą. Niezbędna na tradycyjne dania, jak kofta czy flan, może też dodać egzotyki naleśnikom.

Wartości odżywcze mąki z ciecierzycy w 100 g:

Wartość energetyczna

 

353 kcal

 

 

Białko

 

25,8 g

 

 

Węglowodany

 

60 g

 

 

Tłuszcze

 

1,1 g

 

 

Gluten

Zobacz także


 

nie zawiera

 

 

 

IG (indeks glikemiczny)

 

35

 

 

Ponadto mąka z ciecierzycy zawiera mnóstwo kwasu foliowego, około 100 gramów zapewnia 120% dziennego zapotrzebowania na niego (ważne dla kobiet w ciąży), jest bogata w

  • błonnik,
  • NNKT i żelazo (42% dziennego zapotrzebowania),
  • potas (27%),
  • wit. B1 (58%),
  • wit. B6 (27%),
  • fosfor (45%),
  • magnez (31%),
  • cynk (32%),
  • selen (26%)
  • mangan (67%)
  • miedź (26%).

Zawartość powyższych składników, jakże wartościowych  w czasie jesiennych i zimowych zmagań układu odpornościowego z infekcjami powinna nas zachęcić do sięgnięcia po samą ciecierzycę, jak i mąkę z jej nasion.

Małgorzata Górska

Źródła:

http://dietamm.com/indeks-glikemiczny

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.