Lublin. Konferencja: Rozwój rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego w regionie Polski Wschodniej

Prezentacje ekspertów, rozmowy, analizy, ponad 100 przedstawicieli lokalnych i regionalnych firm ekologicznych, instytucji naukowych i badawczych oraz samorządów – w Lublinie odbędzie się konferencja Rozwój rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego w regionie Polski Wschodniej.

Konferencja „Rozwój rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego w regionie Polski Wschodniej” to jedno z najważniejszych tegorocznych wydarzeń branży ekologicznej w naszej części kraju – zapowiada Jacek Lipski z biura prasowego Doliny Ekologicznej Żywności. Konferencja odbędzie się 5 grudnia br. w Lublinie (Hotel Victoria, ul. Narutowicza 58/60). Organizatorzy to Dolina Ekologicznej Żywności oraz Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB z Puław.

Swój udział zapowiedziało już ponad 100 przedstawicieli lokalnych i regionalnych firm ekologicznych, instytucji naukowych i badawczych oraz samorządów. Konferencję otworzy Marszałek Województwa Lubelskiego Krzysztof Hetman wspólnie z prof. dr hab. Wiesławem Oleszkiem, Dyrektorem IUNG – PIB.

Jako prelegenci wystąpią:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

– Wicemarszałek Województwa Lubelskiego Sławomir Sosnowski,
– Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego Lucjan Kuźniar,
– prof. dr hab. Jan Kuś (IUNG-PIB),
– dr Krzysztof Jończyk (IUNG-PIB),
– przedstawiciele firm zrzeszonych w klastrze DEŻ (Tomasz Obszański, Paweł Krajmas, Piotr Puchalski, Marian Wójtowicz),
– przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Michał Rzytki,
– dr Sylwia Żakowska (Biemans SGGW Warszawa),
– dr Jacek Walczak (Instytut Zootechniki – PIB),
– przedstawiciele CDR o/ Radom – dr Henryk Skórnicki i Bolesław Pieczyński.
. W trakcie wydarzenia przewidziano również konferencję prasową podsumowująca efekty 3-letniego projektu „Rozwój Klastra Dolina Ekologicznej Żywności”

Program Konferencji “Rozwój rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego w regionie Polski Wschodniej

9.30 -10.00 Rejestracja uczestników

10.00 – 10.15 Otwarcie konferencji: Marszałek Województwa Lubelskiego Krzysztof Hetman, Dyrektor Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB w Puławach – prof. dr hab. Wiesław Oleszek.

10.15 – 10.35 Rozwój obszarów wiejskich w woj. lubelskim. Znaczenie rolnictwa ekologicznego dla regionu – wicemarszałek Województwa Lubelskiego, Sławomir Sosnowski.

10.35 – 10.55 Miejsce rolnictwa ekologicznego w strategii rozwoju woj. podkarpackiego – wicemarszałek Województwa Podkarpackiego Lucjan Kuźniar.

10.55 – 11.30 Stan rolnictwa ekologicznego w UE, Polsce, regionie Polski Wschodniej – prof. dr hab. Jan Kuś, IUNG-PIB.

11.30 – 12.00  Podsumowanie projektu „Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności” – dr Krzysztof Jończyk,  IUNG-PIB.

12.00 – 13.30 Wystąpienia członków klastra DEŻ.  Prezentacja firm. Doświadczenia w produkcji ekologicznej żywności z perspektywy praktyków:

•    Barwy Zdrowia – Tomasz Obszański, JK Zakład Mięsny
•    Paweł Krajmas, BIO – FOOD Roztocze
•    Piotr Puchalski, BIO – Eko Marian Wójtowicz.

13.30 – 14.15  Panel dyskusyjny

14.15 – 15.00 Obiad, degustacja produktów ekologicznych,  prezentacja oferty firm.

15.00 – 15.30  Projekt rozporządzenia określającego zasady wsparcia produkcji ekologicznej. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Michał Rzytki.

15.30 – 16.00 Uwarunkowania rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce – dr Sylwia Żakowska – Biemans SGGW Warszawa.

16.00 – 16.30 Produkcja zwierzęca w gospodarstwach ekologicznych, problemy na poziomie technologicznym i jakościowym – Dr Jacek Walczak, Instytut Zootechniki – PIB.

16.30 – 17.00 Metody upowszechniania rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego na przykładzie działalności CDR o/ Radom – Dyrektor CDR o/ Radom, dr Henryk Skórnicki.

17.00 – 17.30 Możliwości wsparcia inwestycyjnego gospodarstw oraz małych i średnich przedsiębiorstw w ramach PROW 2014-2020 – Bolesław Pieczyński, CDR o/Radom.

17.30 – 18.00  Dyskusja, zakończenie konferencji.

od 18.00 Kolacja integracyjna

źródło: Dolina Ekologicznej Żywności

Brak postów do wyświetlenia