Lektura dla cukrzyka – gdzie szukać ciekawych i inspirujących przepisów?

 

Pacjenci z cukrzycą muszą ze szczególną uwagą przyglądać się swojej diecie. W ich bowiem przypadku ma ona istotne znaczenie. Na szczęście posiłki diabetyków wcale nie muszą być nudne i monotonne. Wydano wiele inspirujących książek kucharskich, w którym podpowiedzi żywieniowe dedykowane są cukrzykom. Przedstawiamy trzy ciekawe propozycje!

„Książka kucharska dla diabetyków” Louise Hamilton

To ciekawa propozycja dla wszystkich, którzy dopiero wchodzą w świat cukrzycowej diety. Autorka publikuje w swojej książce nie tylko przepisy stosunkowo proste do przygotowania, ale również porady dotyczące zdrowego stylu życia. Do ich opracowania zaprosiła specjalistów. Dr med. Mette Axelsen oraz dr med. Hilde Brekke z Sahlgrenska Akademin przy Uniwersytecie w Göteborgu podpowiadają, jak efektywnie zmniejszyć masę ciała oraz co robić, by czuć się dobrze mimo choroby.

Louise Hamilton ma 40-letnie doświadczenie w gotowaniu. Gdy rozpoznano u niej cukrzycę typu 2 postanowiła wydać książkę z przepisami, które pomogą innym diabetykom komponować posiłki. Na początku jest to bowiem zadanie bardzo trudne. Każdą recepturę autorka opatrzyła dodatkowymi informacjami, takimi jak: wartość energetyczna jednej porcji, wartość odżywcza (ilość białka, węglowodanów i tłuszczy).

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Louise Hamilton w swojej książce zmieściła 67 przepisów, które ułożyła następująco: śniadanie (na dzień roboczy oraz na weekend lub inny wolny dzień), obiad, kolacja, warzywa na ciepło, smakowite dodatki (surowe przystawki, sosy i dipy).

„Kuchnia polska dla diabetyków” oraz „Kuchnia świata dla diabetyków” Doroty Drozd

To prawdziwa encyklopedia wiedzy o cukrzycy dla przeciętnego odbiorcy oraz zbiór przepisów na dania smaczne i proste.

Ogromną zaletą książki są bardzo dokładne wyliczenia różnorodnych wskaźników przy poszczególnych recepturach (wymienników węglowodanowych, kaloryczności, indeksów glikemicznyych).

Autorka, doświadczona pielęgniarka w zakresie leczenia skutków cukrzycy, we wstępie zaznacza, że adresuje swoje książki do każdego, komu bliskie jest zdrowe i racjonalne odżywianie się. Stąd inspirujące przepisy w obu publikacjach mogą okazać się ciekawe nie tylko dla cukrzyków, ale i tych osób, którym bliskie jest przesłanie „Jesteś tym, co jesz”.

Ogromną zaletą książek Doroty Drozd jest prosty język. Autorka w mało skomplikowany sposób tłumaczy, jak samodzielnie obliczyć wymiennik białkowo-tłuszczowy, czym są hipoglikemia i hiperglikemia oraz kiedy mierzyć poziom cukru.

W książce „Kuchnia polska dla diabetyków” treści zostały ułożone następująco:

– Coś na ząb, czyli śniadania, przystawki, przekąski i kolacje,
– Bardziej treściwe, czyli zupy i dania główne,
– Dla zdrowia i urody, czyli koktajle i soki,
– Małe co nieco, czyli desery.

Z kolei w książce„Kuchnia świata dla diabetyków” autorka proponuje dania kuchni włoskiej, francuskiej, greckiej, niemieckiej, holenderskiej, chińskiej, japońskiej i żydowskiej, i według tego podziału ułożyła przepisy.

Obok receptur Dorota Drozd umieszcza niekiedy ciekawostki lub podpowiedzi. Szybkie wyszukanie interesującego przepisu umożliwi tematyczny spis potraw.

„Smaczne potrawy dla diabetyków” Jane Frank

Książka wykfalifikowanej dietetyczki nie jest może kolorowa i pełna unikalnych zdjęć, ale za to można w niej znaleźć mnóstwo informacji na temat cukrzycy, zwłaszcza typu 2. Ogromną jej zaletą są wywiady przeprowadzone z diabetykami, którzy zechcieli opowiedzieć historię swojej choroby wskazując, jak wpłynęła ona na ich życie.

Jane Frank dużo miejsca poświęca zasadom zdrowego stylu życia. Podpowiada, jakie ćwiczenia fizyczne wykonywać i w jaki sposób radzić sobie z cukrzycą, wspomagając proces leczenia.

Przepisy, jakie znaleźć można w omawianej książce są proste, a ich przygotowanie w większości nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. Produkty potrzebne do gotowania czy pieczenia kupić można w niemal każdym sklepie spożywczym.

Każdy przepis autorka opatrzyła istotnymi dla diabetyka informacjami, podając w ramce wartości procentowe białka, węglowodanów i tłuszczów. W sposób opisowy zanotowała indeks i ładunek glikemiczny (niski, średni, wysoki). Z kolei na marginesach znaleźć można podpowiedzi i rady na temat zakupów oraz informacje dotyczące wartości odżywczych danego produktu.

Z roku na rok rośnie liczba osób dotkniętych cukrzycą typu 2 (nazywaną również insulinoniezależną). To problem zdrowotny o zasięgu globalnym, który dotyka coraz młodsze osoby. Na szczęście można go kontrolować dzięki przestrzeganiu zasad zdrowej i zbilansowanej diety.

Oprac. Agnieszka Gotówka 

Brak postów do wyświetlenia