Legalna żywność lokalna – trwa kampania!

 

Dżemy, konfitury, soki, przetwory domowe, przeciery, mąki, kasze, mięsa surowe (poza drobiem, zajęczakami i dziczyzną), wędliny, pasztety, oleje, domowe nalewki, cydry, wina bezpośrednio od rolników i legalnie – to cel, który postawili sobie pomysłodawcy kampanii Legalna Żywność Lokalna.

– Chodzi o to, aby rolnik – właściciel niewielkiego gospodarstwa, mógł na bazie własnych plonów wyprodukować i sezonowo sprzedać legalnie niskoprzetworzoną żywność, typu nabiał, konfitury, dżemy, sałatki warzywne, ale również chleb, tradycyjne wędliny itp. Obecnie, aby to zrobić musi założyć działalność gospodarczą ze wszystkimi konsekwencjami podatkowo-administracyjnymi, co oczywiście nie jest ekonomicznie uzasadnione przy tak małej skali produkcji. Zalet takich ułatwień jest mnóstwo – od żywieniowych do społeczno-kulturowych. Od poprawy ekonomicznej małych gospodarstw po większy dostęp do zdrowszej, często tradycyjnej i ekologicznej żywności. Kampania “Legalna Żywność Lokalna” Fundacji Partnerstwo dla Środowiska ma zwrócić uwagę na ten problem.  Jest wynikiem kilkuletnich badań potrzeb rolników i konsumentów w tym zakresie. Więcej informacji znajdą Państwo pod adresem: http://www.fpds.pl/pl/legalna-zywnosc-lokalna – tłumaczy Natalia Adamska-Golińska, która koordynuje akcją promocyjną kampanii Legalna Żywność Lokalna zorganizowanej przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska i Małopolską Izbę Rolniczą.

Wszystkie szczegóły dotyczące kampanii oraz petycję znaleźć można na stronie: http://www.fpds.pl/pl/legalna-zywnosc-lokalna

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Komentarz redakcji: To bardzo ważna inicjatywa, za którą trzymamy kciuki i zachęcamy do dyskusji na temat proponowanych zmian. Wkrótce opublikujemy szerszy tekst na temat tych propozycji.

Brak postów do wyświetlenia