Kuchnia Pałucka – nowa książka pod patronatem Biokuriera

Pałuki to… Biskupin, Żnin, Wenecja, ale także wyjątkowa kuchnia. Nie pozbawiona wpływów niemieckich czy wielkopolskich, ale posiadająca własny charakter. 150 pałuckich przepisów zebrał i przygotował Krzysztof Leśniewski.

Kuchnia Pałucka to zbiór ponad 150, wzbogaconych zdjęciami, przepisów. Krzysztof Leśniewski przewertował dziesiątki starych książek kucharskich i rozmawiał z regionalnymi gospodyniami. Zebrane przepisy wypróbował w praktyce, m.in. gotując podczas licznych regionalnych wydarzeń.

Starając się podtrzymywać tradycję sezonowości w kuchni, autor pogrupował przepisy zgodnie z 4 porami roku – pozwala to na czerpanie kulinarnych inspiracji i sięganie po receptury, które w danym okresie roku można przyrządzić z najzdrowszych i najłatwiej dostępnych składników. Całość wzbogacają opisy regionalnych zwyczajów i obrzędów.

Przykładowe przepisy z książki? Kluski z makiem, kwas grzybowy, kluszczonka, kwaśne jaja, ćwikła zasmażona, gęsie pipki, szneka z glancem.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Spotkanie z autorem

6 maja w Bibliotece Publicznej w Barcinie odbędzie się spotkanie z autorem książki Krzysztofem Leśniewskim. Małego poczęstunku nie zabraknie. Serdecznie zapraszamy!

Gdzie kupię książkę?

Już wkrótce na stronie internetowej www.kuchniapalucka.pl pojawi się lista sklepów. Na razie „Kuchnia Pałucka” dostępna jest w przedsprzedaży (zakupy premiowane są niespodziankami i…autografem autora) na  czytajwkuchni.pl

Kuchnia Pałucka, Wydawnictwo Gaj, Bydgoszcz 2016, format B5, oprawa integrowana, 160 stron

 

Brak postów do wyświetlenia