Kuchnia meksykańska w czterech odsłonach (KONKURS)

Kuchnia meksykańska kojarzy się z kukurydzą, fasolą oraz ostrą papryczką chilli. I słusznie, bo jej smak jest wyrazisty i pełen pikantnych smaków. Zapraszamy po kulinarną wędrówkę po Meksyku.

Potrawy rodem z Meksyku znaleźć można w niemal każdym zakątku świata. Modyfikowane na różne sposoby, atrakcyjne dla oka, są chętnie wybierane przez ludzi lubiących wyraziste i pełne kolorów potrawy. Taka jest właśnie meksykańska kuchnia. Opiera się na tradycji, i to w prastarej formie. W 2010 r. została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego (UNESCO). Od wieków jej podstawowym składnikiem jest kukurydza. Przed wiekami przypisywano jej wręcz ludzkie uczucia. Traktowano z szacunkiem i czcią. Majowie wierzyli bowiem, że człowiek uformowany został przez bogów z ich krwi i masy kukurydzianej.

Kukurydza a kuchnia meksykańska

Do dzisiaj kukurydza uprawiana jest w Meksyku powszechnie. Popularna jest jej zwłaszcza niebieska odmiana. Ma słodki, lekko orzechowy smak i jest stałym elementem kuchni Indian z plemienia Hopi. To im zresztą zawdzięcza jedną ze swoich nazw: Hopi Corn. Za jej kolor odpowiadają antyoksydanty, czyli związki bioaktywne, do których należą związki fenolowe, flawonoidy oraz antocyjany. Już od dłuższego czasu mówi się o ich prozdrowotnych właściwościach. Wykazują działanie przeciwzapalne. Chronią przed nowotworami, chorobami sercowo-naczyniowymi i spowalniają procesy starzenia się organizmu. W niebieskiej kukurydzy znaleźć też możemy dobrze przyswajalne witaminy i minerały. Co ciekawe, jest w niej więcej białka, żelaza i cynku niż w żółtych odmianach.

Niebieska kukurydza. O właściwościach, wykorzystaniu i…nixtamilizacji[wywiad]

Wśród powszechnie stosowanych w kuchni meksykańskiej składników wyróżnia się też fasolę, paprykę (słodką i ostrą). Dzięki niej znamy też awokado, bataty i dynię.

A które z potraw są kulinarną wizytówką Meksyku?

Tortilla

To chyba najbardziej znany na świecie placek. Przygotowuje się go z mąki kukurydzianej, rzadziej pszennej oraz wody. Najlepiej smakują na świeżo, bo gdy wystygną mają konsystencję gumy. Tradycyjnie smażono ją na rozgrzanych kamieniach, niestety dzisiaj produkowana jest na masową skalę z dodatkiem wielu zbędnych składników konserwujących.

Tortilla pełni rolę pieczywa, ale też jest bazą do wielu różnych potraw. Można ją zapiekać, grillować oraz serwować z różnymi dodatkami, najczęściej słonymi, choć i te w wersji słodkiej mają coraz większe grono zwolenników.

W Meksyku, kraju stosunkowo ubogim, tortilla do dziś jest jedną z najpopularniejszych potraw. Wykorzystuje się ją nawet jako dodatek o zupy. Ma neutralny smak, więc farsz do tych placów przygotować można niemal ze wszystkiego. Najczęściej jednak są to warzywa i mięso z dodatkiem ostrego sosu. Najpopularniejszą potrawą z dodatkiem tortilli jest burrito.

Burrito

To tradycyjna potrawa w Ciudad Juárez, mieście położonym na północy meksykańskiego stanu Chihuahua. To właśnie tam, w czasach rewolucji meksykańskiej (1910-1921), według legendy sprzedawał je Juan Mendez. Na ulicy oferował ludziom tacos, ale by nie stygło, owijał je w duże tortille. Tak przygotowaną potrawą szybko trafił w gusta mieszkańców miasta i okolicznych miejscowości.

Oryginalne burrito był małe i cienkie, a w jej wnętrzu kryło się niewiele składników, m.in. fasola i mięso.

Dzisiaj burrito znane jest też w Stanach Zjednoczonych, gdzie również cieszy się dużą popularnością. Jest ono jednak znacznie większe i bogatsze w składniki niż jej tradycyjna wersja. Znajdziemy tam m.in. sałatę, ser oraz sos.

Guacamole

Kuchni meksykańskiej świat zawdzięcza awokado. I to właśnie ten owoc stanowi bazę sosu guacamole, niezwykle pożywnego, smacznego i zdrowego. Jest idealnym dodatkiem do kanapek i placków tortilla, burrito oraz tacos. To też smaczny dodatek do nachos.

GUACAMOLE – oryginalny przepis meksykański

Podstawą guacamole jest dojrzałe awokado. Znawcy tematu podpowiadają, że najlepszą jego odmianą jest Fuerte lub Hass, gdyż ich miąższ jest delikatny i maślany w smaku. Rozciera się je z odrobiną limonki i soli. Przepis na przestrzeni lat był jednak wielokrotnie modyfikowany. Do zielonego owocu dodawano drobno posiekaną czerwoną cebulkę, pomidory, paprykę oraz wyraziste w smaku przyprawy: chilli, kolendrę, czosnek, pieprz.

Chilli con carne

Chilli con carne to niezwykle pożywana potrawa, dzisiaj przez wiele amerykańskich barach serwowana jako fast food. Jej główne składniki to drobno posiekane mięso (w polskiej wersji mięso mielone), fasola, kukurydza oraz pomidory. Danie przyprawia się obficie czosnkiem, pieprzem oraz kminem rzymskim.

Potrawa jest nie tylko smaczna, ale dzięki składnikom, również kolorowa. Można ją jeść solo, ale też z tortillą, ryżem, rzadziej makaronem.

Ciekawa jest też historia pierwszego przepisu na chilli con carne. Legenda głosi, że pochodzi on od zakonnicy Marii z Agredy. Miała ona w swoich wizjach podróżować w celu szerzenia chrześcijaństwa wśród Indian. W czasie jednej z takich duchowych wędrówek otrzymała przepis na to meksykańskie danie.

Kuchnia meksykańska jest otwarta na świat. W wielu krajach tradycyjne potrawy z Meksyku serwowane są w tradycyjnych oraz nieco zmodyfikowanych wersjach. Zawsze jednak znaleźć w nich można podstawowe składniki oraz całe mnóstwo przypraw.

KONKURS Z BLUECORN ROZSTRZYGNIĘTY

Serdecznie dziękujemy za liczny udział w zabawie. Okazuje się, że Wasze pomysły na niebieskie potrawy to m.in.: nachos, zupa z kukurydzy, budyń, twarożek, sałatka, chleb, bułki i wiele, wiele innych. Jeszcze raz dziękujemy!

Spośród wszystkich odpowiedzi wybraliśmy 5. Nagrody powędrują do: Aleksandry, Anny, Anny, Alicji i Agi. Ze zwyciężczyniami skontaktujemy się drogą e-mailową.

Nagrodami w konkursie są:

  • 4 szt Popcorn z niebieskiej kukurydzy z olejem kokosowym
  • 4 szt Piramidki bluecorn
  • 4 szt Piramidki gryczane
  • 4 szt Piramidki kukurydziane
  • 4 szt Piramidki z czarnuszką

Regulamin konkursu
1. Organizatorem konkursu jest Eko Media Karol Przybylak z siedzibą przy ul. Siedleckiej 62 w Bydgoszczy. Konkurs odbywa się na terenie Polski i skierowany jest do osób przebywających na terenie Polski lub będących w stanie wskazać znajdujący się w Polsce adres, na który może być dostarczona nagroda.
2. Konkurs polega na udzieleniu odpowiedzi pytania zaprezentowane pod artykułem Kuchnia Meksykańska w 4 odsłonach, dostępnym na biokurier.pl w termnie do 20.08.2018
3. Nagrodzone zostaną osoby, które udzielą prawidłowej odpowiedzi na pytania nr 1 i 2 oraz najciekawszej odpowiedzi na otwarte pytanie nr 3.
4. Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie odpowiedzi na adres e-mailowy: konkursy@biokurier.pl. Przesyłając zgłoszenie nadawca zgadza się na przetwarzanie danych osobowych przez Eko Media Karol Przybylak w celach związanych z realizacją konkursu. Polityka prywatności Eko Media Karol Przybylak dostępna jest pod adresem: http://www.wydawnictwogaj.pl/strona/polityka-prywatnosci
4. Nagrody przewidziane w konkursie to
5 pakietów po 20szt zdrowych, bezglutenowych przekąsek marki popcrop /bluecorn (a w tym):

4 szt Popcorn z niebieskiej kukurydzy z olejem kokosowym
4 szt Piramidki bluecorn
4 szt Piramidki gryczane
4 szt Piramidki kukurydziane
4 szt Piramidki z czarnuszką

Ich fundatorem jest wlaściciel marki PopCrop i Bluecorn – JETTING SYSTEMS
ul. Chylońska 26 81-064 Gdynia NIP: 958-130-15-86
5. Przesłanie odpowiedzi oznacza akceptację regulaminu oraz na przetwarzanie nadesłanych danych osobowych na potrzeby realizacji konkursu oraz akceptację naszej polityki prywatności dostępnej na http://www.wydawnictwogaj.pl/strona/polityka-prywatnosci .
6. Każdy uczestnik może przesłać tylko jedno zgłoszenie. Przesłanie większej ilości zgłoszeń skutkuje dyskwalifikacją z konkursu.
7. Listę zwycięzców opublikujemy na stronie biokurier.pl. Zwycięzców powiadomimy również drogą e-mailową. Uczestnik odpowiada za dostarczenie organizatorowi konkursu danych niezbędnych do wysyłki nagrody.
8. Nie ma możliwości wymiany nagrody na ekwiwalent pieniężny.
9. Wszelkie reklamacje dot. Konkursu można zgłaszać na adres konkursy@biokurier.pl przez 1 dzień od zakończenia konkursu. O naszej decyzji poinformujemy również drogą emailową.
10. Wszystkie kwestie nieujęte w niniejszym regulaminie rozstrzygane będą przez Kodeks Cywilny.
11. Lista zwycięzców opublikowana zostanie 21.08.2018 na portalu biokurier.pl