Krem orkiszowy z musli orzechowo-owocowym

Składniki na 4 porcje:

60g drobno zmielonej mąki z ekologicznej pszenicy orkisz
1/2l mleka ekologicznego (krowiego lub koziego)
2 łyżki ekologicznego syropu klonowego (lub melasy)
60g zmielonych i uprażonych mieszanych ekologicznych orzechów
(np. po 15g laskowych, włoskich, nerkowców i ziemnych)
60g drobno pokrojonych mieszanych suszonych ekologicznych owoców
(np. po 15g rodzynek, żurawin, moreli i śliwek)
150ml śmietany ekologicznej
2 płaskie łyżeczki kakao ekologicznego
1 łyżeczka rumu


 


Sposób przygotowania:

Mąkę orkiszową rozmieszać z niewielką ilością mleka, pozostałe mleko zagotować  z  1  łyżką  syropu klonowego. Garnek zdjąć z ognia i dodać mąkę,  ubijając trzepaczką. Zagotować, zgasić ogień i pozostawić przez 5  minut.  Po  tym  czasie  dodać  orzechy i suszone owoce, delikatnie wymieszać  i  napełnić  kremem  miseczki, umieścić w lodówce. Śmietanę ubić   na   sztywno,   dodać   kakao,  rum  i  łyżkę syropu klonowego, udekorować krem w miseczkach i od razu podawać. Palce lizać!

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przepis zdobył pierwszą nagrodę w konkursie ORKISZOWY ZAWRÓT GŁOWY organizowanym we współpracy z Delikatesami Ekologicznymi ToBio.pl
Autorka przepisu: Katarzyna Lokocz

 

[Wróć do spisu Eko Deserów] | [Wróć do spisu przepisów ]


Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!

Brak postów do wyświetlenia