Kraków. Eko żywność bezpośrednio z gospodarstwa

Niemal cała gama ekologicznych warzyw, uzupełniona o owoce, jaja, mleko i mięso – to oferta niewielkiego ekologicznego gospodarstwa Lucyny i Marka Gaweł w Woli Batorskiej (okolice Krakowa). Rolnicy nastawili się w 100 procentach na sprzedaż bezpośrednią.

 

Pięknie położone i urzekające bioróżnorodnością gospodarstwo Lucyny i Marka Gaweł zajmuje 5,83 ha.– Niewielka powierzchnia gospodarstwa była jednym z głównych powodów, dla których zdecydowaliśmy się w 2003 roku wejść w system rolnictwa ekologicznego – tłumaczą rolnicy. Początki były trudne. Brakowało informacji o rolnictwie ekologicznym, doradcy natomiast byli nastawieni dość sceptycznie do pomysłu gospodarzy. Rolnicy nie poddali się jednak przeciwnościom, przeszli wszystkie formalności i zdobyli certyfikat. Nie żałują swojej decyzji.

 

– Sprzedaż bezpośrednia wymagała na początku trochę poświeceń, ale warto było. Najważniejsze to posiadać bardzo szeroką ofertę produktów. Klient, który wybiera się do gospodarstwa nie chce mieć do wyboru zaledwie kilku warzyw – dobrze jest zapewnić mu możliwie szeroką paletę produktów przez możliwie długi czas (warzywa korzeniowe są magazynowane i dostępne są w ofercie gospodarstwa do końca lutego – dop. red.). Wtedy będzie do nas wracać – tłumaczy Lucyna Gaweł.

Rolnicy ekologiczni: Marek i Lucyna Gaweł

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
W 90% sprzedaż odbywa się bezpośrednio w gospodarstwie. Klienci umawiają się z rolnikami telefonicznie i przyjeżdżają po odbiór żywności. Dzięki członkowstwu w Małopolskim Stowarzyszeniu Rolników Ekologicznych „Natura”, wizytówka gospodarstwa wraz z ofertą i danymi kontaktowymi dostępna jest na stronie internetowej http://natura.krakow.pl/. Więcej o Małopolskim Stowarzyszeniu Rolników Ekologicznych „Natura”

 

Uprawa warzywna zajmuje ok. 70 arów (7-8 a. – marchew, 7-8 a. – dynia, 30 a. – ziemniaki). Rolnicy uprawiają całą gamę warzyw (dostępne są m.in.: ziemniaki, burak ćwikłowy, cebula, dynia, fasola, pietruszka, pomidor, rzodkiewka, sałata, szpinak. Gospodarze uprawiają także truskawki.


Ekologiczna uprawa kapusty


Ekologiczna uprawa buraczków

-W prawdziwym gospodarstwie ekologicznym nie może zabraknąć zwierząt – uważa Marek Gaweł. W Woli Batorskiej ich nie brakuje. Gospodarze posiadają kilka krów oraz około 50 królików (mieszany belgijski z białym).

Gospodarstwo słynie z ekologicznych jaj od kury zielononóżki. Na wolnym wybiegu, trzymanych jest około 190 kur. Drób karmiony jest własnymi paszami

Przeczytaj także: Żywność ekologiczna z gospodarstwa w Maszkowie k. Krakowa

Kontakt z gospodarstwem:
Gaweł Lucyna i Marek
Wola Batorska 191
32-007 Zabierzów Bocheński
gospodarstwoekologiczne@interia.pl
tel (12)-281-63-43

 

Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia