Kontrowersyjny aspartam (E 951) – uwaga na słodkie trucie

z najpopularniejszych, jednocześnie najbardziej niebezpiecznym z dodatków do żywności jest aspartam (E 951)!  Można go znaleźć w napojach gazowanych, gumie do żucia, lodach, ketchupach, ciastkach. Wiele z tych produktów przyciąga do siebie napisami „BEZ CUKRU” na etykietach…

 

Artykuły spożywcze i napoje typu light (bez cukru), przeznaczone m. in. dla diabetyków, są często słodzone tą substancją, a wiele publikacji wskazuje na to, że ma ona działanie rakotwórcze. Słodzik ten dopuszczono do żywności w 1974 r., a po interwencji organizacji konsumenckich, wycofano.

 

Zaraz potem amerykańska agencja nadzorująca żywność (Food and Drug Administration) znów zezwoliła na jego używanie. Skład chemiczny aspartamu wiele wyjaśnia. Jest to bowiem połączenie trujących substancji: kwasu asparaginowego, fenyloalaniny i metanolu. Amerykańskie badania naukowe dowiodły, że słodzik powoduje bóle i zwroty głowy, migreny, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, tycie, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, osłabienie wzroku i słuchu, trudności z oddychaniem, utratę smaku, szum w uszach, bóle stawów. Jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu w przypadkach guza mózgu, stwardnienia rozsianego, epilepsji, chronicznego syndromu zmęczenia, choroby Parkinsona, Alzheimera, cukrzycy.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
W 2005 r. Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywienia alarmowała w sprawie wycofania tego słodzika. Nie dało to efektu, bo producenci bronili się wynikami badań dopuszczających go do spożycia. Polskie przepisy dotyczące stosowania w żywności substancji dodatkowych są takie same jak obowiązujące w innych państwach członkowskich. Ponadto, zgodnie z ogólną zasadą w art. 9 Ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia „substancje dodatkowe mogą być stosowane w żywności, jeżeli przy dozwolonym poziomie nie stanowią zagrożenia dla zdrowia lub życia człowieka, ich stosowanie jest uzasadnione technologicznie(…)” Dopuszcza się więc 40 mg słodzika dziennie na 1 kg masy ciała. Czyli dorosła osoba może wypić 14 puszek napoju i tę dawkę uznaje się za bezpieczną. A czy każda dawka, nawet mniejsza, jest obojętna dla zdrowia?
Obowiązkiem producentów żywności jest informowanie na opakowaniu o składzie produktu, by konsument wiedział czy artykuł zawiera aspartam. Zobowiązuje do tego rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych, mówiące że oprócz nazwy, należy podać informacje dotyczące występujących w nim składników. Ważne przy tym, że substancje słodzące, w tym aspartam, nie są dopuszczone do stosowania w żywności dla niemowląt i dzieci do 3 lat.

 

Wprawdzie najnowsze badania amerykańskie nie potwierdzają zależności między spożyciem aspartamu a powstawaniem nowotworów, lekarze zalecają ostrożność. Aspartam jest substancją dopuszczoną do użycia w żywności, nie ma jednak przymusu do jego stosowania ani też spożywania. Dobrze byłoby więc, aby producenci starali się go unikać, a konsumenci…czytali skład na etykietkach.


Krzysztof Kamiński
autor jest redaktorem naczelnym kwartalnika
Porady na Zdrowie

Brak postów do wyświetlenia