Konjak – jak wykorzystać dalekowschodni specjał?

Dla Japończyków konjak to jeden z podstawowych składników codziennego menu. Na bazie tego warzywa wytworzyć można  mąkę czy makaron. W Polsce to produkt wciąż egzotyczny, ale coraz łatwiej dostępny. Także w wersji BIO.

Konjak czyli…

Konjak to uprawiana na terenie Chin, Japonii i Korei Południowej roślina wieloletnia, która znana była już w średniowieczu. Jadalny jest jej korzeń, który może osiągnąć średnicę 25 cm. W Japonii stanowi on podstawowy produkt dietetyczny, z którego wytwarza się mąkę i produkuje makaron.

Żywność, której składnikiem jest konjak, jest uboga w kalorie i węglowodany, posiada natomiast duże pokłady błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawiera on rozpuszczalne w wodzie włókna pokarmowe. Bardzo dobrze hamują one wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę.

Bylina posiada odczyn zasadowy, i oprócz wspomnianego białka, zawiera wiele cennych dla ludzkiego organizmu składników mineralnych, tj. żelazo, fosfor, miedź, cynk, a także wiele witamin: A, E, D, B1, B6, B12, C, kwas foliowy.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Konjak przy otyłości, cukrzycy i problemach z cholesterolem

Przez wielu konjak uznawany jest za „magiczną żywność” – od ponad 1500 lat znane są już jego właściwości lecznicze. Produkty przygotowane na bazie konjaku dedykowane są m.in. chorym na nadciśnienie i osobom znajdującym się w grupie ryzyka wystąpienia zawału serca. Błonnik glukomannan obniża poziom tzw. „złego cholesterolu”, poprzez wiązanie kwasów tłuszczowych w układzie pokarmowym. Obniżone zostaje również ciśnienie krwi.

Udowodniono również, że glukomannan w znacznym stopniu pomaga chorym zmagającym się cukrzycą typu 2. Spowalnia on bowiem proces trawienia, co jest niezwykle ważne dla diabetyków: wolniejsze jest wchłanianie się cukrów oraz uwalnianie glukozy, co pozwala na zmniejszenie skoków cukru i normalizację poziomu glukozy we krwi po posiłku.

Po konjak bez obaw mogą również sięgnąć osoby dbające o linie i chcące pozbyć się nadmiaru kilogramów. Dla nich w szczególności dedykowany jest makaron produkowany na bazie tej byliny, zawiera on bowiem 95% kalorii mniej niż tradycyjne makarony. Wysoka zawartość cennego błonnika poprawia ponadto przemianę materii. Glukomannan ma jeszcze jedną zaletę – na długo pozostawia uczucie sytości i zmniejsza apetyt. Tę właściwość wykorzystują producenci środków wspomagających odchudzanie, którzy do swoich specyfików dodają glukomannan. Makaron wyprodukowany na bazie byliny konjak jest ponadto dobrym zamiennikiem tradycyjnych klusek dla tych osób, które nie tolerują glutenu lub zdecydowanie opowiadają się za kuchnią wegańską.
Błonnik ten ponadto usprawnia perystaltykę jelit, co pozwala na redukcję zaparć.

Gąbki konjak

Bylina znana jest również z bardzo dobrego wpływu na skórę. Niezwykle popularne stają się gąbki konjak, które oczyszczają twarz w sposób całkowicie naturalny, nie uszkadzając przy tym wrażliwego naskórka. Produkt jest w 100% biodegradowalny, ekologiczny. Gąbka – jeśli zakupiona jest u sprawdzonego producenta i przy odpowiedniej pielęgnacji (osuszona po każdym użyciu i nie narażona na działanie wilgoci) – może służyć do oczyszczania skóry nawet pół roku.

Kontrowersje wokół galaretek na bazie konjaku

W kuchni azjatyckiej z byliny konjak produkuje się również słodycze w postaci owocowych galaretek podawanych w minikubeczkach. Przysmak ten znany jest również w Stanach Zjednoczonych, na terenie których nagłośniono kilka przypadków śmierci (zwłaszcza wśród dzieci) w wyniku zachłyśnięcia się żelową kostką. W przeciwieństwie do żelatyny i innych substancji żelujących galaretka konjak nie rozpuszcza się w ustach. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała ostrzeżenia związane ze słodyczami na bazie konjaku. Państwa członkowskie Unii Europejskiej również zajęły się tym problemem, znacznie ograniczając możliwość sprzedaży galaretek konjak, argumentując swoją decyzję ochroną życia ludzkiego. Stosowanie gumy konjak (E425) jako dodatek do żywności jest możliwe ze względu na jej właściwości żelujące, emulgujące i zagęszczające. Nie może być jednak składnikiem żelków i żelowych cukierków.

Szukaj najtańszych ofert na produkty na bazie konjaku

Dla naszej strefy klimatycznej konjak to roślina egzotyczna. Uprawianie jej w Europie nie jest możliwe, jednak produkty przygotowane na bazie tej byliny docierają i do nas, np. w postaci gotowych produktów, kóre można szybko przyrządzić. Po glukomannan sięga się najczęściej w czasie odchudzania, ale warto również zwrócić się ku niemu z innych powodów (choćby tych związanych z pielęgnacją skóry). Azjatycki specyfik może okazać się bardzo pomocny.

Przeczytaj także: Gotowe dania na bazie konjacu – nowość na ekorynku

Agnieszka Gotówka

źródła zdjęć: wikipedia, Habio 

Brak postów do wyświetlenia