Kluski dyniowe z masełkiem szałwiowym [przepis]

Kluski dyniowe brzmią swojsko i smacznie, prawda? Zdecydowanie! To niebanalna i bardzo prosta w wykonaniu propozycja w sam raz na jesienny obiad. Masełko szałwiowe dodatkowo nadaje daniu charakteru.

Dynia posiada wysoką zawartość beta karotenu, który w naszym organizmie przekształca się w witaminę A. Zawiera też luteinę, wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, miedź, kobalt, witaminy z grupy: B, C, E i PP, a także kwas foliowy. Jest lekkostrawna, ma jednak wysoki indeks glikemiczny (75), na co uwagę powinni zwrócić diabetycy. Wspomaga układ pokarmowy, krwionośny i nerwowy. Działa odkwaszająco na organizm, a dzięki luteinie jest bombą witaminową dla naszego wzroku.

Dynia – 5 popularnych odmian i ich zastosowanie

To wielkie warzywo bardzo dobrze smakuje po upieczeniu, smażeniu oraz duszeniu. Jest idealne na poprawę humoru w deszczowe jesienne dni. 

Jak przygotować kluski dyniowe z masełkiem szałwiowym?

Składniki:

  • szklanka puree z upieczonej dyni
  • ok. 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko

Masełko szałwiowe

  • 4 gałązki szałwii
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania

  1. Dynie przecieramy razem z ziemniakami przez praskę.
  2. Dodajemy obie mąki, sól i jajko, zagniatamy ciasto.
  3. Ciasto powinno być elastyczne, jeśli jest za luźne – podsypujemy mąką.
  4. Z ciasta robimy wałeczki i kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 10 minut.
  6. Masło rozpuszczamy, układamy listki szałwii i podsmażamy je.
  7. Ugotowane kluski podajemy polane masełkiem szałwiowym i z chrupiącymi listkami szałwii.