Teraz czytasz...
Kasza gryczana z kurkami [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Kasza gryczana z kurkami [przepis]

Kasza gryczana z kurkami

Kasza gryczana z kurkami będzie idealna na jesienny obiad. 

Kasza gryczana od dawna gości na polskich stołach. Pozyskiwana jest z gryki. W kuchni najlepiej używać kaszy niepalonej, bo zawiera nawet dwa razy więcej witamin niż prażona.

Kasza gryczana może być doskonałą podstawą wielu pełnowartościowych dań. Proponujemy przygotować ją w sposób tradycyjny z dodatkiem delikatnych w smaku kurek. To danie niezwykle proste w przygotowaniu, idealne jako dodatek do mięs lub samodzielny posiłek.

Kasza gryczana z kurkami – przepis

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 200 g świeżych kurek
  • 250 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 duża cebula
  • koperek
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie w proporcji 2:1 (woda:kasza) przez ok. 20 min (do miękkości). W tym czasie dokładnie płuczemy kurki, usuwając ewentualne zanieczyszczenia i kroimy na kawałki.

Cebulę drobno siekamy.

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy cebulkę aż do zeszklenia.

Dodajemy kurki i przyprawy.

Gdy kasza będzie miękka, dodajemy ją na patelnię. Całość mieszamy.

Na koniec siekamy świeży koper i łączymy z naszym daniem. Podajemy w dowolnej postaci.

Jeżeli chcemy uzyskać kształt taki jak na zdjęciu, najlepiej sprawdza się ucięty kawałek butelki z tworzywa.

Szukasz innego pomysłu na kurki? Sprawdź: wegańskie gołąbki z kurkami 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.