Kapusta czerwona duszona z orzechami i pestkami bio


Składniki:

•    mała główka kapusty czerwonej bio
•    garść bio: orzechów włoskich, pestek słoneczka oraz zielonych pestek dyni
•    3-4 łyżki organicznego oleju z orzeszków ziemnych lub oleju z orzechów macadamia
•    łyżkę sezamu łuskanego bio
•    łyżkę drobno pokrojonej natki pietruszki bio

 

Sposób przygotowania:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Czerwoną kapustę odzieramy z wierzchnich liści, kroimy w miarę drobno, myjemy i zostawiamy na sicie do odsączenia. Rozgrzewamy olej i wrzucamy orzechy (zmiażdżone)pestki plus sezam, a po 2-3 minutach – pokrojoną kapustę. Dusimy na średnim ogniu ok. 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną natkę. Kapusta czerwona w takim wydaniu doskonale pasuje jako dodatek do kaszy (jaglanej, gryczanej, orkiszowej) lub wespół z zapiekanką warzywną – najlepiej na ciepło.

Smacznego!

 

 

Autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl

Składniki:
3 jajka bio ugotowane na twardo
(250g) garść odsączonej fasolki szparagowej bio (po ugotowaniu) lub z puszki
(250g) cieciorki bio wcześniej ugotowanej lub z puszki
3 pomidory bio
1 średnia cebula czerwona bio
trochę wyłuszczonych pestek  dyni bio
przyprawy bio (po szczypcie) : pieprz czarny, sól, pieprz czerwony, słodka i ostra papryka
do sosu musztardowego: 4-5 łyżek oliwy organicznej, 3-4 łyżki musztardy bio (może być tradycyjna, jak i tzw. do grilla z dodatkiem papryki), kilka kropel soku z cytryny bio

Brak postów do wyświetlenia