Ekologiczne kakao na zimowy chłód

Dodaje energii, dostarcza organizmowi niezbędne minerały, zawiera ważne w antyrakowej profilaktyce przeciwutleniacze. Kakao ma wiele zalet. Jak najlepiej je wykorzystać? Dlaczego warto sięgnąć po kakao ekologiczne pochodzące ze sprawiedliwego handlu? A może czas spróbować surowych ziaren kakao w formie surowej?

Zdrowotna bomba w jednym ziarenku

Ziarna kakaowca to znakomite źródło magnezu, chromu, wapnia, żelaza, cynku, miedzi a nawet… witaminy C.  Naukowcy zachwalają kakao za dostarczanie organizmowi antyoksydantów, czyli związków, które chronią przed wieloma chorobami, w tym chorobami nowotworowymi. Jedzmy więc czekoladę, pijmy kakao! – pomyślą niektórzy. Sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana…

O wpływie wysokich temperatur, mleka i cukru na kakao…

Kakao, które najchętniej spożywamy – przygotowane na bazie mleka i z dodatkiem niewielkiej ilości cukru jest pyszne, ale traci wiele ze wspomnianych powyżej właściwości. Winowajcami są zarówno mleko jak i cukier. Wiele korzystnych właściwości takiego kakao zanika także w trakcie przetwórstwa, wskutek podgrzewania do wysokich temperatur. – Podgrzewanie to ma chronić ziarna przez pleśnią, a także podnosić ich wartość handlową. Co niestety nie idzie w parze z wartościami odżywczymi – wyjaśnia Marcin Rendak z jednej z firm importujących do Polski surowe ziarna kakao. – Alternatywą jest dłuższy i kosztowniejszy system suszenia wymagający pracy ręcznej przy przewracaniu ziaren. Tak przygotowuje się ziarna kakao, które sprzedawane są w postaci surowej i zyskują coraz większą popularność w Wielkiej Brytanii i USA – dodaje. Pite przez nas kakao, czy spożywana czekolada nie zawsze muszą być tak zdrowe, jak jest to o przedstawiane na opakowaniach. Warto zainteresować się tym jak powstawały.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     


Dlaczego kakao ekologiczne?

Na rynku dostępne jest ekologiczne kakao do picia oraz ekologiczne czekolady. Zakupić można nawet surowe ziarna kakaowca z ekologicznych upraw. Dlaczego warto sięgać po kakao ekologiczne? Konwencjonalne uprawy kakaowca należą do najsilniej opryskiwanych pestycydami, ziarna kakaowca mają też wyjątkową zdolność to kumulowania także toksycznych substancji, stąd sposób ich uprawy ma bardzo duże znaczenie. Kolejną ważną kwestią jest wyjaławianie ziemi i niszczenie środowiska naturalnego poprzez stosowanie monokultur, czyli uprawy jednej rośliny na olbrzymich terenach. W rolnictwie ekologicznymi takie praktyki są zabronione – stosuje się łączenie uprawy kakaowca z bananami, papają, kukurydzą czy ananasem. Pozwala to nie tylko na naturalną ochronę przed wiatrami, ale także na dostarczanie glebie odpowiednich do prawidłowego wzrostu roślin, składników. Ważne jest także ekologiczne przetwórstwo. – Są tacy (choć jest ich niewielu) producenci ekologiczni, którzy przygotowują sproszkowane kakao bez nadmiernego podgrzewania, które niszczy pozytywnie działające składniki. Na takim kakao powinien znajdować się napis „RAW” (surowe) i może być wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów – tłumaczy Marcin Rendak.

Dlaczego kakao ze Sprawiedliwego Handlu?

Jak mówi Zbigniew Szalbot z Koalicji Sprawiedliwego Handlu-Rolnicy uprawiający kakao otrzymują średnio jedną sześćdziesiątą ceny czekoladowego batonika sprzedawanego w europejskich sklepach. Nieopłacalność produkcji i brak możliwości wyżywienia rodzin doprowadziły do niewolniczej pracy dzieci oraz dorosłych (rekrutowanych bądź porywanych z takich krajów jak: Mali, Burkina Faso, Benin oraz Togo). Badania, przeprowadzone przez International Institute of Tropical Agriculture wykazały, że na farmach kakao w Afryce Zachodniej pracuje (często w niebezpiecznych warunkach oraz przez długie godziny) około 284 tys. dzieci w wieku od 9 do 12 lat. System Sprawiedliwego Handlu stara się zmienić tą sytuację m.in. poprzez zapewnienie ceny minimalnej dla kakao i specjalnej premii na rozwój lokalnych społeczności. W większości przypadków produkty z certyfikatem Fair Trade posiadają także certyfikat ekologiczny. Jeżeli nie posiadają ekocertyfikatu, pochodzą z upraw „zrównoważonych”, gdyż certyfikacja Fair Trade oprócz aspektów społecznych zwraca także uwagę na ochronę środowiska (podobnie jak certyfikacja ekologiczna akcentuje dodatkowo kwestie społeczne).

Czy wiesz, że …. kakao występuje w trzech różniących się smakiem i aromatem odmianach:

  • CRIOLLO – najrzadsza delikatna i trudna w uprawie, a przez to najcenniejsza
  • FORASTERO – najpopularniejsza, o mocnym, ale krótkotrwałym smaku
  • TINITARIO – krzyżówka Criollo i Forastero

Sprawdź najtańsze oferty na kakao BIO

Karol Przybylak

Bądź na bieżąco – dołącz do nas na Facebook!

 

Biokurier na Twitterze – sprawdź


 

Brak postów do wyświetlenia