Już mamy zimowy numer Biokuriera!

Pomysły na kaszę jaglaną, Kakao. Od ziarenka do czekolady, Święta alergika, kulinarny Bornholm – to tylko niektóre z tematów najnowszego numeru Biokuriera. Rozesłaliśmy go już do ekosklepów w całej Polsce. 

Najnowszy numer ma 68 stron a jego nakład to 25 000 egzemplarzy. Dystrybuowany jest za pośrednictwem sklepów z żywnością ekologiczną na terenie całej Polski (zapraszamy do współpracy). Mozna zamówić go także w prenumeracie indywidualnej za pośrednictwem sklepów internetowych: wydawnictwogaj.pl i czytajwkuchni.pl

Oto rozpiska najważniejszych tematów:

Pierogi. Prosta receptura na doskonały smak

Na bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć pierogów. Jedni lubią je w wersji tradycyjnej – z kapustą i grzybami, inni na słodko. Uznaje się je za typowo polskie danie, czy jednak faktycznie tak jest?

5 faktów o… kaszy jaglanej

Kasza jaglana powraca na polskie stoły! Sprzyja temu coraz większa popularność zdrowych diet i wyższa świadomość społeczeństwa na temat wpływu składników żywności na organizm. A co warto wiedzieć o jaglance?

OD ZIARENKA DO TABLICZKI, czyli co warto wiedzieć o kakao i jak powstaje czekolada?

Zgodnie z azteckimi legendami kakao (a dokładnie jego krzew) wręczone zostało ludziom przez jednego z bogów, a przyrządzany na bazie ziaren napój texocolatl spożywać mogły tylko osoby uprzywilejowane. Do Europy kakao przywieźli Hiszpanie, których zachwyciły jego energetyczne właściwości. Z czasem indiańskie receptury przyrządzania napoju zaczęto modyfikować. W 1580 roku powstała pierwsza wytwórnia czekolady (na fabryki poczekamy jeszcze do Rewolucji Przemysłowej).

Przygotuj się na MAGiczne Święta!

Wigilia i Boże Narodzenie to wyjątkowe dni, na które czekamy przez cały rok. W okresie przedświątecznym rodziny z ograniczeniami w diecie zadają sobie pytanie „Jakie dania przygotować na świąteczny stół dla alergika?”

Zadbaj o odpowiednią dawkę witaminy A w diecie!

Witamina A, nazywana także retinolem, ściśle wiąże się z karotenoidami, którym zawdzięczamy piękną gamę barw owoców i warzyw, ale także szereg prozdrowotnych właściwości, które warto znać.

4 pomysły na jaglankę

Bakłażan nadziewany kaszą jaglaną, Deser jaglany z owocami, Sałatka z kaszą jaglaną, Kotleciki jaglane

Jak działa certyfikacja ekologiczna?

Od ziarenka do sklepowej półki – każdy etap powstawania produktu posiadającego unijne logo żywności ekologicznej podlega kontroli niezależnych jednostek certyfikujących. Postanowiliśmy przeanalizować, jak ten system działa w praktyce. Rozmawialiśmy z rolnikami, przetwórcami, a także przedstawicielami jednostek certyfikujących.

8 naturalnych sposobów, aby pobudzić się na zimowy trening

Późna jesień i zima to dla wielu sportowców (także sportowców amatorów) okres budowania siły i wytrzymałości. Poranne ciemności, szybki zmierzch, chłód, plucha lub śnieg na dworze nie zachęcają do wyjścia na trening – szczególnie ten dłuższy i bardziej monotonny. Jak zatem sprawić, że – pomimo braku słońca – będziemy mieli więcej energii i chęci do
treningu? Kluczem będzie tu odpowiednia dieta wzbogacona o kilka mniej lub bardziej znanych elementów, które mogą sprawić, iż będziemy czuli się lepiej, a same treningi będą bardziej efektywne. Może znajdziecie tu coś dla siebie?

Bornholm – w krainie wędzonego śledzia

Świeże figi prosto z drzewa to idealna przekąska podczas rowerowych wędrówek po wyspie. Do tego nocleg w hotelu, którego okna „produkują” prąd, i to wszystko w śródziemnomorskim mikroklimacie – na dodatek – na północ od naszego kraju!

Szampon wybieraj z… głową

Szampony wśród kosmetyków naturalnych mają szczególne miejsce – używamy ich bardzo częstoi mamy spore wymagania. Bardzo szybko widać, zwłaszcza u kobiet z długimi włosami, czy kosmetyk jest dobry czy nie. Czasami jednak nie zdajemy sobie sprawy, że problemy z włosami mogą mieć głębsze podłoże niż tylko źle dobrany szampon.

Biokurier dystrybuowany jest za pośrednictwem sklepów z żywnością ekologiczną na terenie całej Polski (zapraszamy do współpracy). Mozna zamówić go także w prenumeracie indywidualnej za pośrednictwem sklepów internetowych: wydawnictwogaj.pl i czytajwkuchni.pl