Jesienny Biokurier już dostępny

Do ekosklepów wędruje właśnie jesienny numer drukowanej wersji Biokuriera. Sporo miejsca poświęcamy zaletom zdrowotnym jabłek, ale piszemy także o kaszach, roślinach strączkowych, żurawinie. W kulinarną podróż wybieramy się tym razem do Wielkopolski.

Wybrane tematy numeru:

Jedz jabłka! Ekojabłka

Znakomicie smakują, wzmacniają odporność, są niskokaloryczne, wspomagają trawienie, obfitują w przeciwutleniacze, poprawiają urodę, wspomagają pracę mózgu – zalety jabłek można wymieniać niemal bez końca. Warto poszukiwać tych z gospodarstw ekologicznych. Dlaczego? Odpowiedź w naszym artykule.

Dlaczego jabłkowe soki tłoczone?

Picie soków otrzymywanych bezpośrednio z dojrzałych, świeżych owoców lub warzyw to jedno z zaleceń zdrowego odżywiania. Warto zwrócić uwagę na różnice pomiędzy sokami 100% odtwarzanymi z koncentratu a tymi tłoczonymi bezpośrednio z owoców.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Kasze, nie tylko gryczane

Według historyków kasza, do czasów potopu szwedzkiego, była stałym składnikiem diety mieszkańców ziem polskich. Dopiero pojawienie się ziemniaków spowodowało, że stała się mniej popularne. Obecnie powoli znów wraca do łask. I dobrze!

Strączkowa moc witamin

Rośliny strączkowe obfitują w cenne makro i mikroelementy. Przyrządzać je można na wiele sposobów – inspiracji dostarczają kuchnie regionalne z niemal całego świata.

Jabłko na 4 sposoby

Gdy pół roku przebywałam za granicą, nie brakowało tam soczystych melonów, słodkich arbuzów i egzotycznych smakołyków. To czego nie mogłam odnaleźć to dobry biały twaróg oraz pachnące jabłka. Na stoiskach można było znaleźć tylko czerwone i zielone, do tego wręcz odpychały mnie smaki jabłek ich święcące i sztuczne idealne kształty. Po powrocie do Polski każdego lata na nowo odkrywam ich smaki i eksperymentuje z potrawami z ich dodatkiem. Mam nadzieję, że te przepisy zainspirują Was do nowych kombinacji smaków w kuchni!

Piękno i witaminy z żurawiny

Choć niegdyś powszechnie wykorzystywana w lecznictwie i w kuchni, przez pewien czas pozostawała w zapomnieniu. Od kilku już lat przeżywa swój renesans i coraz śmielej pojawia się w naszym menu. Wykorzystywana jest także suplementach diety i kosmetykach naturalnych.

Gryka, konopie i turyści. Odwiedzamy Kaszarnię Kamienne

Trafić tam niełatwo, a i pierwszy rzut oka na zniszczone stare mury dużego poniemieckiego budynku nie zachęca do wejścia, nie pozwalając zupełnie domyślić się, jak ciekawie może być w środku. W zasadzie tylko zadbane łany kwitnącej w sezonie gryki pozwa¬lają przypuszczać, że ktoś tu jednak gospodaruje…

Szybko i zdrowo na talerzu!

Czy istnieje kompromis pomiędzy tym co szybkie a tym co zdrowe? Nie zawsze, ale na szczęście można znaleźć wyjątki. Prezentujemy kulinarne propozycje dla tych, którzy żyjąc szybko i intensywnie, chcą zdrowo się odżywiać. Życzymy smacznego, ale zachęcamy, by od czasu do czasu jednak mocno… zwolnić.

Rola potasu w organizmie… co trzeba wiedzieć?

Potas odpowiada za sprawne funkcjonowanie wielu narządów i układów. W jakich ilościach powinniśmy go przyjmować, w jakich produktach możemy go znaleźć i jakie są skutki jego niedoborów?

Chesz zaprenumerować Biokuriera dla klientów Twojego sklepu? Zapraszamy do współpracy

Chcesz prenumerować Biokuriera i dostawać go bezpośrednio do domu? Zapraszamy do prenumerowania

Brak postów do wyświetlenia