Jakie zagrożenia powoduje żywność wysokoprzetworzona? Film z udziałem E. Hallman (SGGW)

Syntetyczne środki ochrony roślin i nawozy pozwalają zwiększyć plony, ale czy ich wpływ jest obojętny na jakość żywności? O kontrowersjach związanych ze spożywaniem żywności wysokoprzetworzonej mówi dr hab. Ewelina Hallman ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w filmie przygotowanym przez Fundację Rodzice Przyszłości.

W odróżnieniu od rolnictwa ekologicznego, w rolnictwie konwencjonalnym, do ochrony plonów stosuje się syntetyczne środki zwane pestycydami. Są insektycydy przeciwko owadom, fungicydy przeciwko grzybom, herbicydy przeciwko chwastom oraz wiele innych środków chemicznych.

Problem tkwi w dawce i częstotliwości

W masowej produkcji żywności opryski stosuje się wyjątkowo często, gdyż dla producentów liczy się przede wszystkim wielkość plonów. Dlatego w przypadku upraw konwencjonalnych opryski stosuje się raz na 7-10 dni, co w sezonie daje aż około 30 oprysków. Są to środki syntetyczne, chemiczne, które mają bardzo negatywny wpływ na stan zdrowia człowieka. Oczywiście wszystkie te środki są dozwolone i zatwierdzone do sprzedaży, jednak problem polega na dawce, czasie i częstotliwości ich stosowania – mówi Ewa Hallman.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Chemiczny koktajl

Nawozy i środki ochrony roślin, to około 3.500 związków chemicznych o różnych substancjach czynnych. Wiele z tych związków – w tym toksyczne metale ciężkie takich jak ołów, kadm, rtęć, arsen oraz wiele innych zanieczyszczeń raz wprowadzonych do gleby przebywa w niej długo – nawet kilkaset lat i są przyswajane przez rośliny jadalne.   Metale ciężkie chętnie gromadzą się w liściach roślin, w ich korzeniach i owocach a następnie skonsumowane dostają się do ludzkiego organizmu. Dodatkowo w żywności, którą na co dzień spożywamy znajdują się konserwanty, barwniki, środki zapobiegające rozwojom pleśni czy grzybów już w żywności przetworzonej. W ten sposób wprowadzamy do naszego organizmu bogaty koktajl chemiczny, który z czasem zadziała w bardzo nieoczekiwanym kierunku. Po wielu latach spożywania takiej żywności następuje efekt kumulacji i nagle okazuje się, że chorujemy na nowotwory trzustki, wątroby, żołądka, jelita grubego, cukrzycę, nadciśnienie oraz inne choroby cywilizacyjne – dodaje naukowiec SGGW.

Obejrzyj także filmy, które zamieściliśmy w tekście: Dlaczego warto sięgać po ekożywność? Odpowiadają naukowcy SGGW: Ewelina Hallman i Urszula Sołtysiak. 

Więcej na temat Fundacji Rodzice Przyszłości na stronie internetowej organizacji: http://rodziceprzyszlosci.pl/

Brak postów do wyświetlenia