Jak wykorzystać topinambur w kuchni?

Zapomniane i trudno dostępne warzywo jakim jest topinambur powoli wraca do łask. Interesują się nim zarówno profesjonalni kucharze jak i amatorzy. W ciągu ostatnich kilku dni bardzo ciekawe, historyczne przepisy opublikowano na fanpage’u Kuchni Staropolskiej.

Odwiedzając fanpage można przeczytać przepist na: topinambur ze śmietaną, po krakowsku, przepis wg Czernieckiego a także  recepturę pochodzącą z pierwszej połowy XIX wieku, w której warzywo określane jest mianem “bulba włoska”. Oto adres: https://www.facebook.com/kuchniastaropolska

Topinambur spróbować będzie już w najbliższy czwartek w trakcie promocji historycznej (drugiej wydanej w Polsce) książki kucharskiej „Kucharz Doskonały”. Spotkanie odbędzie się w toruńskim browarze “Jan Olbracht” 24 stycznia o godz. 18 Wstęp wolny.  Polecamy! O wydarzeniu pisaliśmy w artykule: Toruń. Promocja historycznej książki kucharskiej

Dlaczego warto bliżej zainteresowac się tym warzywem?

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Jedną z ważniejszych zalet topinamburu jest zawartość inuliny – jest polecany zwłaszcza diabetykom i osobom z nadwagą, mającym problemy z cukrem, niedomaganiami jelita grubego m.in. zaparciami. Z kolei z racji zawartości żelaza, trzy razy większej niż w ziemniakach, poleca się go w diecie osób cierpiących na anemię. Kilka bardzo ciekawych przepisów kulinarnych z wykorzystaniem topinamburu a także informacje o jego zdrowotnych walorach znajdziecie w III części poradnika Ekologiczna Apteczka Warzywna.

Brak postów do wyświetlenia