Teraz czytasz...
Młody jęczmień – właściwości i zastosowanie
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Młody jęczmień – właściwości i zastosowanie

trawa młody jęczmień, szklanka zielonego soku z jęczmienia i sproszkowany jęczmień

Młody jęczmień obfituje w wiele bioaktywnych składników. Pozytywnie wpływa na zdrowie fizyczne i psychiczne. Jego zielone źdźbła są też oryginalną ozdobą wielkanocnego stołu. A czy sprawdza się jako suplement diety?

Młody jęczmień, czyli co?

Jęczmień to roślina znana od neolitu. Cenione było w Mezopotamii, Egipcie, Chinach, Indiach, Grecji i Rzymie. Z czasem zostało wyparte przez pszenicę, choć do dziś produkuje się z niego kasze i słód jęczmienny.

W ostatnich latach grono żywności funkcjonalnej poszerzyło się o młody jęczmień, który pokochali miłośnicy zielonych koktajli. Uważano, że nie tylko przyspiesza przemianę materii, ale też dodaje energii. Czy faktycznie?

Młody jęczmień – właściwości

Nie da się zaprzeczyć, że zielony jęczmień ma nam wiele do zaoferowania. Wyróżnia się wysoką zawartością witamin (m.in. witaminy C oraz witamin z grupy B), minerałów i pierwiastków śladowych (m.in. cynku, magnezu i wapnia). Zawiera spore ilości białka oraz chlorofil. W listkach młodego jęczmienia znajdziemy też enzym SOD (dysmutazy ponadtlenkowej), którego niedobór obserwuje się u pacjentów chorych onkologicznie.

Młody jęczmien stanowi też źródło niezbędnych aminokwasów, a więc takich, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować. Dostarcza też błonnik pokarmowy i antyoksydanty.

Ten imponujący skład rośliny sprawia, że mlody jeczmien działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, a ponadto:

  • wspomaga oczyszczanie organizmu,
  • zmniejsza ryzyko anemii,
  • chroni naczynia krwionośne osób chorych na cukrzycę typu 2,
  • ogranicza rozwój stanów zapalnych w organizmie,
  • przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi,
  • zapobiega zaparciom, co jest istotnym elementem profilaktyki nowotworu jelita grubego,
  • zmniejsza niekorzystny wpływ przewlekłego stresu na organizm człowieka,
  • chroni błonę śluzową układu pokarmowego przed uszkodzeniami, stąd zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Młody jęczmień. Jak stosować?

Zielony jęczmień, działanie którego jest wszechstronne, najczęściej dostępny jest w postaci sproszkowanej. W takiej postaci dodaje się go do koktajli, sałatek i jogurtów (w formie posypki). Niekiedy też pije się go po rozpuszczeniu w szklance ciepłej (nie wrzącej!) wody lub soku.

Młody zielony jęczmień ma intensywnie zielony kolor i dość specyficzny zapach (dla niektórych to na tyle poważna wada, że rezygnują ze spożycia tej sproszkowanej trawy). Jej smak jest jednak trudny do określenia, neutralny.

Polecamy kupować go od producentów z certyfikatem ekologicznym. Mamy wówczas pewność, że otrzymamy produkt najwyższej jakości.

ciecierzyca bio
Na opakowaniu zielonego jęczmienia szukaj europejskiego logo żywności ekologicznej

Najbardziej wartościowy pod względem prozdrowotnym jest jednak świeżo wyciskany sok z młodego jęczmienia. Ten jednak do produkt niezwykle rzadko spotykany na rynku komercyjnym. W sprzedaży dostępne są również tabletki i kapsułki.

Zielono mi!

Warto pamiętać, że młody jęczmień, podobnie jak trawa pszeniczna, to oryginalne ozdoby domu na wiosnę. Są to rośliny na tyle proste w uprawie, że każdy może je mieć pod ręką. Wystarczy kupić nasiona, następnie wysiać je do lekkiej i wilgotnej ziemi (odpowiednie będzie uniwersalne podłoże do roślin doniczkowych z domieszką torfu). Już po tygodniu w doniczce pojawi się zielona trawa, którą można zjeść samemu lub poczęstować nią domowe zwierzęta.

Przeczytaj także o innym superfoods: Moringa olejodajna. Właściwości i zastosowanie

Pamiętajmy jednak, by nie traktować młodego jęczmienia jako remedium na wszystkie dolegliwości. Jest to co prawda produkt bardzo zdrowy i odżywczy, jednak nie zastąpi zdrowej diety i aktywności fizycznej. Starajmy się też nie spożywać go w nadmiernych ilościach. Optymalna dawka to od 5 do 10 g (1-2 łyżeczki) dziennie.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.