Jak wykorzystać głóg w kuchni? 2 sposoby

 

Głóg to jedna z najstarszych roślin leczniczych, ale jej wykorzystanie w kuchni wcale nie jest takie oczywiste. Sprawdźcie 2 inspiracje. 

Konfitura z owoców głogu

Z 0,5 kg głogu usunąć pestki, zalać je wrzątkiem i ugotować do miękkości. Następnie owoce przełożyć do zimnej wody, a do wywaru dodać 0,5 kg cukru. Syrop gotować 10 min, wrzucić owoce i gotować kolejne 10 minut. Odstawić na noc. Na następny dzień odlać syrop z owoców i gotować 3 min, włożyć owoce głogu i gotować, aż będą szkliste. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcać.

Nalewka z głogu

0,5 kg suszonych owoców głogu umieszcza się w wysokim naczyniu i zalewa 0,5 l spirytusu wymieszanego z 125 ml wody. Naczynie szczelnie nakryć i odstawić na dwa tygodnie. Po upływie tego czasu zlać alkohol z owoców. Następnie zagotować 400 ml wody, dodać 5 goździków, laskę cynamonu, łyżkę cukru oraz startą skórkę z cytryny. Zagotować i poczekać, aż do wytworzenia na powierzchni piany. Usunąć pianę i wlać alkohol do syropu. Ponownie wlać nalewkę do naczynia, zamknąć szczelnie i odczekać 3 dni. Po tym czasie można przelewać nalewkę do karafki. Polecana na nadciśnienie.
Pamiętajcie, że ze względu na brak wystarczających danych dotyczących stosowania kwiatostanów i owoców głogu kobietom w okresie ciąży lub karmienia piersią oraz dzieciom do 12. roku życia nie zaleca się stosowania produktów na bazie głogu.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Więcej na temat właściwości odżywczych głogu pisaliśmy w tekście: Głóg – jak wykorzystać jego zalety i dlaczego warto?

Oprac. Sabina Lachowicz

Brak postów do wyświetlenia