Jak samodzielnie tłoczyć oleje na zimno, wyciskać soki z warzyw i owoców, robić mleczko roślinne?

tekst sponsorowany

Dbamy o zdrowie, staramy się uważać na to, co jemy. Żywność dostępna na sklepowych półkach często nie budzi naszego zaufania. Wątpliwy skład, sztuczne dodatki, składniki niewiadomego pochodzenia. Dlatego zamiast sięgać po przetworzone produkty „kupne”, warto je przygotować samodzielnie – ze świeżych składników z zaufanego źródła, bez niezdrowych dodatków, mając pełną kontrolę nad składem i jakością. Aby nasza zdrowa kuchnia, była łatwa i przyjemna w przygotowaniu, potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Z pomocą przychodzi wielofunkcyjna wyciskarka do soków Sana. 

Jedno urządzenie, tyle możliwości

Wyciskarka Sana to proste w obsłudze i nieskomplikowane urządzenie, dzięki któremu:

• wyciśniemy zdrowe soki z warzyw i owoców,
• zrobimy mleka roślinne np. migdałowe, sojowe, kokosowe i inne,
• wytłoczymy olej na zimno z nasion i orzechów (dzięki specjalnej przystawce)
• zrobimy płatki zbożowe na poranną owsiankę (dzięki specjalnej przystawce)
• zrobimy masło orzechowe, hummus, pasty do smarowania kanapek i wiele innych.

Soki z warzyw i owoców pełne witamin i minerałów

Soki wyciskane metodą tłoczenia na zimno są bardziej lekkostrawne, niż warzywa i owoce spożywane w całości. Nasz organizm jest w stanie szybciej i z większą skutecznością wchłonąć składniki odżywcze zawarte w świeżo wyciśniętym soku, ponieważ zawiera on znacznie mniej włókna, obciążającego układ trawienny. Dlatego też soki tłoczone na zimno są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnej porcji witamin i warto je włączyć do codziennej diety.
Wyciskarka Sana szybko i skutecznie wyciśnie sok z niemalże każdego rodzaju warzyw, owoców i ziół. Dzięki czemu możemy przygotować różne sokowe kompozycje i dostarczać organizmowi różnorodnych składników odżywczych.

Oleje tłoczone na zimno

Oleje są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ważne jest, aby były tłoczone z nasion wysokiej jakości, metodą na zimno i spożywane na świeżo. Takie oleje są wrażliwe na nieodpowiednie warunki przechowywania, szybko jełczeją i tracą swoje właściwości odżywcze. Dlatego optymalnym rozwiązaniem jest tłoczenie ich samemu – przy pomocy niewielkiej, prostej w obsłudze wyciskarki Sana z przystawką do tłoczenia oleju. Dzięki niej wytłoczymy olej z kilkudziesięciu gatunków nasion i orzechów, w tym lnu, sezamu, czarnuszki, konopi, kokosa, słonecznika, dyni itp. Możemy z niej korzystać codziennie i tłoczyć świeży olej na bieżące potrzeby.

Świeże płatki zbożowe

Wiadomo, że im świeższe płatki owsiane, tym bogatsze w wartości odżywcze i smaczniejsze. Przechowywane, tracą część zawartych w nich witamin i naturalny aromat. Dlatego świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie ich samodzielnie, na bieżąco, z ziaren zbóż. Umożliwia to wyciskarka Sana z przystawką. Wystarczy wsypać do niej garść owsa, by w kilka sekund otrzymać pyszne, świeże płatki owsiane, idealne na poranną owsiankę.

Naturalne mleczka roślinne: migdałowe, sojowe, kokosowe i inne

Zamiast kupować przemysłowo wytwarzane mleczka roślinne, które często zawierają dodatkowe aromaty i konserwanty, możemy je zrobić samemu, przy pomocy wyciskarki Sana. To bardzo proste – zobacz jak:

Prosta w obsłudze, szybka do mycia, niezastąpiona

Sana to wyciskarka o wielu funkcjach, które docenią osoby dbające o to, by ich kuchnia obfitowała w zdrowe produkty i potrawy. Przy jej pomocy zrobimy także naturalne masła orzechowe, różne pasty do smarowania kanapek, hummus, tofu, tahini i wiele więcej. Co istotne, Sana to urządzenie niewielkie, wygodne i bardzo proste w obsłudze. Jest jedną z najłatwiejszych do mycia wyciskarek soków, a zarazem jedną z najbardziej wszechstronnych.

Jest niezastąpionym pomocnikiem każdej zdrowej kuchni…

Więcej informacji o wyciskarce Sana dostępne na stronie https://www.eujuicers.pl