Teraz czytasz...
Gazpacho – przepisy na hiszpański chłodnik
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Gazpacho – przepisy na hiszpański chłodnik

Avatar photo
gazpacho zupa chłodnik z pomidorów

Jak zrobić gazpacho? Przepis na tę rewelacyjną zupę wcale nie jest skomplikowany. By jednak każdy mógł wybrać smak odpowiedni dla siebie, publikujemy przepis na dobre gazpacho w trzech wersjach! Nieco się różnią, ale mają wspólny mianownik: mają rewelacyjny smak i doskonale orzeźwiają w upalne dni.

Gazpacho – przepis idealny na lato

Na początek szczypta historii, która w przypadku gazpacho sięga Imperium Rzymskiego. Członkowie armii mieli zwyczaj zabierać w podróż kawałki chleba, czosnek i oliwę z oliwek. Te składniki ucierali później na pastę, będącą bardzo pożywnym i smacznym posiłkiem.

Maurowie z północy Afryki dołożyli do tej receptury migdały, przyczyniając się w ten sposób do powstania Ajoblanco, o którym więcej przeczytacie w artykule „Chłodnik – zupa idealna na lato”. W kolejnych wiekach do potrawy dodawano świeże warzywa, w tym sprowadzone z Ameryki pomidory, co nadało potrawie kształt, jaki ma dzisiaj. Przyczyniło się również do powstania licznych wariantów gazpacho (→ tu znajdziecie przepis na salmorejo).

Składniki tradycyjnego gazpacho

Obecnie najbardziej znana jego wersja zawiera takie składniki jak:

Ich połączenie tworzy jeden z najbardziej charakterystycznych dla Hiszpanii smaków, znany niemal na równi z paellą. Dzięki swemu orzeźwiającemu i chłodzącemu charakterowi stanowi lekki lunch lub przekąskę.

Masz problem z odpowiednim doborem proporcji w przepisie? Sprawdź nasze przeliczniki kuchenne.

Gazpacho. Co to za zupa?

Na to pytanie odpowiedzieliśmy już wyżej, a tymczasem napiszemy kilka zdań o tym, jak wiele smaków może mieć jedna zupa. Tak jest właśnie z hiszpańskim gazpacho, które doczekało się wielu wariantów.

Jednym z ciekawszych jest pochodzący z Sewilli sopeao. Przygotowuje się go z pomidorów, cebuli, czosnku, papryki, czerstwego chleba, oliwy z oliwek, soli i octu. Do zupy często dodaje się jajka na twardo i tuńczyka, aby podbić jej smak i konsystencję. W Sewilli potrawę czasem uzupełnia się też sałatą, melonem, a nawet kawałkami królika lub gołębia. Chłodnik ten podaje się z grzankami, które nasiąkają kremową zupą (nazwa dania pochodzi od słowa sopear, czyli nasiąkać).

Będąc w Hiszpanii warto również spróbować gazpacho blanco. Jest to właściwie ajoblanco, ale z dodatkiem szalotki, białych winogron i ogórka. Ten rodzaj gazpacho warto schłodzić przez noc. Dzięki temu smak szalotki i czosnku zostanie złagodzony.

Z kolei jeśli mamy ochotę na słodko-ostrą wersję tego popularnego hiszpańskiego dania, sięgnijmy po gazpacho de mango. Połączenie ogórka, pomidora, papryki, jalapeño, cebuli, czosnku i mango pozwala uzyskać niesamowicie gładką konsystencję. Jej słodki smak przełamuje dodatek soku z cytrusów lub octu, dzięki czemu chłodnik staje się bardziej orzeźwiający. Zupę podaje się dobrze schłodzoną, często jako dodatek do grillowanego mięsa lub warzyw i obowiązkowo w towarzystwie chrupiącego pieczywa.

Skorzystaj z naszego przepisu na sos z pieczonej papryki.

Przepis na gazpacho z pomidorów

chłodnik z pomidorów

Zupa gazpacho – przepis na hiszpański chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów jest doskonałą potrawą na ciepłe dni. Przygotujesz go szybko i z łatwo dostępnych składników (sezonowych!).
Polecamy też inne przepisy na chłodniki, które znajdziesz w naszym serwisie.
Przepis pochodzi z książki "Ziołowe smaki" Katarzyny Kosmali.

Składniki
  

  • 1 kg pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz, szczypta chili
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Do podania:

  • 1 ogórek zielony
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • listki bazylii
  • czerwona cebula
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie
 

  • Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż na maśle klarowanym.
  • Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę, następnie przełóż do garnka, zalej taką ilością wody, aby je zakryło.
  • Dodaj podsmażony czosnek z cebulą.
  • Gotuj razem do miękkości warzyw, dodaj świeżą bazylię i utrzyj blenderem.
  • Dopraw do smaku i włóż do lodówki. Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.
  • Podawaj z grzankami.
Słowa kluczowe chłodnik
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Gazpacho – prosty przepis (z papryką)

gazpacho

Gazpacho – zupa chłodnik na lato

Gazpacho w tej wersji świetnie nadaje się na upalne dni. Syci i nawadnia, a do tego dobrze smakuje.
Autorem przepisu są Joanna i Michał Litwińscy. Możecie również znaleźć go w letnim numerze Biokuriera (3/2023), który dostępny jest w dobrych sklepach z ekologiczną żywnością. By jednak mieć pewność, że magazyn do Was dotrze, zachęcamy do zamawiania prenumeraty indywidualnej (cena za 5 numerów to 60 zł).
Biokuriera możecie też przeczytać on-line.
Servings 2 porcje

Składniki
  

  • 1 kromka pieczywa bez skórki u nas pełnoziarnistego
  • 0,5 kg pomidorów
  • ½ małej cebuli
  • 1 ogórek gruntowy
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie
 

  • Kromkę chleba bez skórek namocz w wodzie.
  • Sparz pomidory i obierz ze skórki.
  • Pokrój na kawałki: pomidory, cebulę, ogórka i paprykę.
  • Do blendera wrzuć pokrojone warzywa, czosnek oraz odsączony z wody chleb.
  • Dodaj sól, pieprz, ocet jabłkowy, sok z limonki oraz oliwę z oliwek.
  • Miksuj przez minutę.
  • Przed podaniem włóż do lodówki na minimum godzinę.
Słowa kluczowe chłodnik
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Gazpacho andaluzyjskie

To pyszny chłodnik z pięknych, dojrzałych, nagrzanych słońcem pomidorów. Ta łatwa i szybka w przygotowaniu zupa z surowych warzyw podawana jest na zimno albo schłodzona kostkami lodu.

Wywodzi się z Andaluzji. W skład jej najbardziej tradycyjnej wersji wchodzą przede wszystkim pomidory, bardzo dojrzałe i miękkie, ale też papryka, ogórek, cebula i czosnek, koniecznie ocet z czerwonego wina, chleb, sól i pieprz. Dawniej składniki drobniutko siekano, dzisiaj do rozdrobnienia warzyw najczęściej używa się blendera.

gazpacho andaluzyjskie

Gazpacho andaluzyjskie

Tradycyjne, idealne w smaku i sycące gazpacho andaluzyjskie w wersji prostej do przygotowania.
Autorką przepisu jest Maja Skorupska.

Składniki
  

  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • ½ cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 6 pomidorów
  • 1-2 średnie ogórki
  • 2-3 kawałki chleba najlepiej czerstwego
  • 2 łyżki octu sherry albo innego z czerwonego wina
  • szczypta soli, pieprzu i kminu rzymskiego
  • 4-5 łyżek oliwy
  • odrobina wody albo kilka kostek lodu

Przygotowanie
 

  • Przekrój obie papryki na pół, usuń nasiona, pokrój na grube kawałki.
  • Posiekaj grubo cebulę i czosnek.
  • Pomidory ze skórką pokrój na grube kawałki, ogórek ze skórką na dużą kostkę.
  • Wszystkie warzywa wrzuć do kielicha blendera.
  • Połam chleb na drobne kawałki, wrzuć do reszty składników, dodaj ocet, odrobinę wody, oliwę, przyprawy i zblenduj dokładnie.
  • Do blendowania najlepiej jest wrzucić kilka kostek lodu zamiast wody, dzięki czemu zupa nie ulegnie podgrzaniu i zachowa najlepszy smak.
  • Zupę podawaj schłodzoną, udekorowaną pokrojoną w drobną kosteczkę papryką, ogórkiem, kosteczkami opieczonego chleba i polaną oliwą.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.