Jak przygotować tradycyjne Gazpacho Andaluzyjskie?

Co zrobić z pięknych, dojrzałych, nagrzanych słońcem pomidorów? Koniecznie skorzystać z hiszpańskiej tradycji i zrobić Gazpacho. To łatwa, szybka i doskonała zupa z surowych warzyw podawana na zimno albo schłodzona kostkami lodu.

Skąd wzięło się gazpacho? 🙂

Potrawa wywodzi się z Andaluzji i w skład tej najbardziej tradycyjnej wchodzą przede wszystkim pomidory, bardzo dojrzałe i miękkie, papryka, ogórek, cebula i czosnek, koniecznie ocet z czerwonego wina, chleb, sól i pieprz. Kiedyś składniki drobniutko siekano, dzisiaj do rozdrobnienia warzyw najczęściej używa się blendera. Zupa jest idealna dla wszystkich dbających o ilość spożywanych kalorii i zasadowość posiłków.

Przepis na gazpacho

Składniki:

• 1 papryka czerwona
• 1 papryka zielona
• ½ cebuli
• 1–2 ząbki czosnku
• 6 pomidorów
• 1–2 średnie ogórki
• 2–3 kawałki wiejskiego
chleba, najlepiej czerstwego
• około 2 łyżki octu Sherry, albo innego z czerwonego wina
• szczypta soli, pieprzu, kminu rzymskiego
• 4–5 łyżek oliwy plus więcej do polania
• odrobina wody albo kilka kostek lodu

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Sposób przygotowania:
Przekrój obie papryki na pół, usuń nasiona, pokrój na grube kawałki. Grubo posiekaj cebulę i czosnek. Pomidory ze skórką pokrój na grube kawałki, ogórek ze skórką na dużą kostkę. Wszystkie warzywa wrzuć do kielicha blendera. Połam chleb na drobne kawałki, wrzuć do reszty składników, dodaj ocet, odrobinę wody, oliwę, przyprawy i zblenduj dokładnie (zależnie od upodobań – jedni lubią wyczuwać w zupie cząstki, inni wolą bardziej gładką konsystencję). Do blendowania najlepiej jest wrzucić kilka kostek lodu zamiast wody, dzięki czemu zupa nie ulegnie podgrzaniu i zachowa najlepszy smak. Podawaj schłodzoną udekorowaną pokrojoną w drobną kosteczkę papryką, ogórkiem, kosteczkami opieczonego chleba, polaną oliwą.

Szukasz inspiracji na wykorzystanie pomidora w kuchni? W najnowszym drukowanym Biokurierze zamieściliśmy 4 intrygujące przepisy: Zapiekanka wegetariańska na cieście francuskim, Pieczone pieczarki, nadziewane pomidorkami koktajlowymi, Muszle nadziewane sosem pomidorowym i mięsem mielonym, Pulpeciki wołowe z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym

Autorka przepisu: Maja Skorupska – blogerka i trenerka kulinarna. Prowadzi warsztaty gotowania – w tym zajęcia dla osób aktywnych i sportowców. Sama amatorsko biega. I to od zawsze. Więcej: majaskorupska.blogspot.com 

Brak postów do wyświetlenia