Jak przygotować ocet jabłkowy? Krok po kroku [przepis]

Ocet jabłkowy od wieków słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Ostatnio stał się hitem wśród osób odchudzających się. Poleca się go również do codziennej pielęgnacji skóry. 

Przepis na ocet jabłkowy wydaje się być banalnie prosty. Jak się jednak okazuje, jego przygotowanie wcale proste nie jest. Najważniejsze wydaje się być znalezienie odpowiednich jabłek. Powinny być niepryskane, ekologiczne.

Przepis na domowy ocet jabłkowy w 11 krokach

Składniki:

2 kg jabłek najlepiej pochodzących ze swojego sadu, niepryskanych
2 litry wody
6 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

1. Wodę gotujemy z cukrem i studzimy.
2. Umyte, osuszone jabłka wraz ze skórką kroimy na 4 części i z każdej części wycinamy gniazdo nasienne.
3. Jabłka układamy w wyparzonym, dużym słoiku.
4. Zalewamy je ostudzoną, przegotowaną wodą z cukrem.
5. Układamy talerzyk i obciążamy je np. innym wyparzonym, małym słoikiem z wodą. Powinniśmy jednak zadbać o dostęp powietrza, więc talerzyk nie może zakrywać całej powierzchni.
6. Wszystkie jabłka muszą znajdować się pod powierzchnią wody, ponieważ ona chroni jabłka przed pleśnieniem i popsuciem octu.
7. Można przykryć gazą szczególnie w sezonie kiedy pojawiają się muszki owocówki.
8. Słoik odkładamy w ciepłe, zacienione miejsce na około 4 tygodnie. Płyn codziennie mieszamy drewnianą, wyparzoną łyżką, aby do jabłek dostało się powietrze.
9. W tym czasie na powierzchni utrzymuje się piana świadcząca o tym, że zachodzi proces fermentacji.
10. Ocet jest gotowy, gdy przestaje się pienić.
11. Po tym czasie należy ocet przecedzić i wlać do wyparzonych butelek.

Należy przyglądać się, czy na powierzchni octu pojawia się gęsty kożuch lub pleśń. Jeśli tak się stanie, wszystko trzeba wyrzucić i zacząć całą procedurę od początku.

autorka przepisu: Katarzyna Kosmala