Jak przekonać do pieczenia chleba mieszkańców… wsi? O projekcie Domowa Piekarnia.

Domowy wypiek chleba można już uważać za coś, co zakotwiczyło w naszych zwyczajach na dłużej niż tylko przejściowa moda. Przynajmniej wśród mieszkańców miast. Na wsi wciąż jest to zjawisko rzadkie – Katarzyna Kędzior postanowiła to zmienić i  zrealizowała projekt „Domowa Piekarnia”.

Podarunek na zachętę

Na czym polegał projekt? Katarzyna Kędzior przygotowała specjalny zestaw podarunkowy z produktami i akcesoriami potrzebnymi do samodzielnego zrobienia chleba: mąka pszenna i żytnia pochodząca od lokalnego dostawcy, dodatki w postaci ziaren słonecznika i dyni, naturalny zakwas, ścierka z przepisem – instrukcja postępowania, formy do pieczenia oraz worek do przechowywania pieczywa.

Wręczanie podarków stało się także pretekstem do nawiązania bliższych relacji międzypokoleniowych a także międzysąsiedzkich poprzez wspólne pieczenie chleba.

Katarzyna Kędzior to z zawodu projektantka, wielbicielka zdrowego jedzenia prosto z przydomowego ogródka. Dąży do życia w zgodzie z naturą i samą sobą. Mieszka w małej wiosce w Sudetach.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Więcej informacji o projekcie oraz piękną galerię zdjęć znajdziecie na stronie: http://www.domowapiekarnia.com

Brak postów do wyświetlenia