Jak powstaje BIO? – konferencja Biokuriera w trakcie Natura Food

W trakcie konferencji jak powstaje BIO producenci żywności ekologicznej, rolnicy ekologiczni oraz ekspert zaprezentują uczestnikom jak powstaje żywność ekologiczna i dlaczego warto jej spróbować.

Konferencja odbędzie się w trakcie Targów Natura Food 2011,w piątek 14 października o godz. 12.00. Targi odbywają się w hali EXPO przy ulicy Stefanowskiego 30.

Prezentujemy orientacyjny program konferencji (wstęp nie wiąże się z dodatkowymi opłatami – wystarczy bilet na targi)


12.55 – 13.25

Sala konferencyjna nr 2, hala 1

12:00 – 12:15
Jak poznać żywność ekologiczną?
Oznakowanie – na co zwracać uwagę, aby nie dać się nabrać na „green washing”
Karol Przybylak (Biokurier.pl)

12:20 – 12:50
Eko ryby i ryby ze zrównoważonych połowów
Dlaczego zrównoważone połowy są potrzebne? Co to znaczy, że ryba jest ekologiczna? Gdzie szukać informacji?
Andrzej Szeremeta (pracownik Międzynarodowej Federacji Organizacji Rolnictwa Ekologicznego IFOAM w Brukseli, współpracownik Biokuriera i Zielonego Instytutu)

Jak działa ekologiczne gospodarstwo?
Kilka słów o tym jak uprawa się eko warzywa. Jak powstają przetwory ekologiczne? O sprzedaży bezpośredniej żywności EKO.
Roman Wagner (rolnik ekologiczny z Lubnowa w województwie Dolnośląskim)

13.30 – 14.00
Dlaczego warto spróbować eko soków?
Jak wytwarza się ekologiczne soki? Na co zwracać uwagę, gdy kupujemy sok? Co oznacza napis 100% na opakowaniu?
Tadeusz Szynkiewicz (Żywność ekologiczna Bio Food, producent ekologicznych soków i napojów)

14.05 – 14.35
O ekologicznych mąkach i makaronie
Jak powstają? Czym różnią się od produktów konwencjonalnych? Jak je poznać? Gdzie szukać?
Mieczysław Babalski (Wytwórnia Makaronu BIO, pierwszy producent ekologicznego makaronu http://biobabalscy.pl)

Zapraszamy serdecznie! W trakcie Targów Natura Food odbędą się także WarsztatyObudź zmysły konsumenta – jak używać marketingu sensorycznego promując żywność eko? organizowane w ramach projektu ECROPOLIS.

 

Cotygodniowa porcja BioInformacji do Twojej skrzynki e-mailowej – zapisz się na nasz newsletter (lewy dolny róg strony)

 


 


<!–[if !supportLineBreakNewLine]–>
<!–[endif]–>