Niemcy. Jaja ekologiczne sprzedają się coraz lepiej

Dioksynowy skandal spowodował, że Niemcy zaczęli poszukiwać jaj ekologicznych. Według Berliner Zeitung sprzedaż jaj BIO wzrosła w ostatnim czasie o 30%.

 

Niemieckie władze szacują, że w 150 tys. tonach skażonej paszy poziom dioksyn przekroczony był dziesięciokrotnie. Dioksyny przedostały się do jaj sprzedawanych także w  Holandii oraz Wielkiej Brytanii. To te same środki, które wykryte zostały także w karmie świń w Dolnej Saksonii. Sprzedawcy żywności ekologicznej zwracają uwagę, że od początku roku sprzedaż jaj ekologicznych wzrastała od 15 do 30 proc.

 


Przeczytaj też: Czy dioksynowy skandal dotyczy gospodarstw ekologicznych?


Dziennikarze Berliner Zeitung zwracają uwagę, że tak dynamiczny wzrost zainteresowania może spowodować wzrost cen żywności EKO, ale przedstawiciele branży zapewniają, że tak się nie stanie.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
Rosnący popyt na ekologiczne jaja jest wynikiem paniki i strachu, raczej trudno spodziewać się, by przerodził się w trwały trend. Niemniej jednak każda kolejna „afera żywieniowa” sprawia, że coraz więcej osób zainteresowanych jest poszukiwaniem alternatywy.

 

źródło: Berliner Zeitung  / Gazeta Wyborcza


Cotygodniowa porcja BioInformacji do Twojej skrzynki e-mailowej – zapisz się na nasz newsletter (lewy dolny róg strony)

 




Brak postów do wyświetlenia