Jadalne kwiaty na kilka sposobów

Wiosna cieszy nas co raz bardziej soczystą zielenią ale i barwnymi kwiatami. Dziś kilka podpowiedzi, jak zachować ich delikatny zapach i aromat w jedzeniu lub napojach. Można z nich przyrządzić nie tylko oryginalną panierkę czy wrzucić jako kolorowy akcent do sałatki. Można je też zachować na dłużej i cieszyć się poza sezonem kwitnienia.

Jakie kwiaty zbierać teraz

Jeszcze sporo czasu minie, zanim nacieszymy się pikantnymi kwiatami nasturcji (występującej w pączkach, zwanej polskim kaparem), róż, werbeny i płatkami nagietka. Teraz skończyły się forsycje ale zaczyna się czas stokrotek i bratków oraz wszędobylskiego mniszka. Upewnijmy się, że zbieramy tylko rośliny z bezpiecznego, czystego otoczenia, gdzie nie miały kontaktu z pestycydami czy nawozami sztucznymi oraz odchodami zwierząt domowych. Jeśli wiemy, co zebrać, to nie pozostaje nic prostszego, jak zabrać się za „kwiatowe przetwórstwo”.

Ocet kwiatowy

 

  • 2 szklanki octu (najlepiej białego, spirytusowego)
  • ½ szklanki płatków kwiatów

Mieszankę przechowujemy przez tydzień w chłodnym, ciemnym miejscu. Po odsączeniu ocet jest gotowy. Można go używać do sosów, dressingów i jakichkolwiek potraw z wykorzystaniem octu.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Miód z płatkami kwiatów

 

  • Szklanka płatków kwiatów
  • 0.5 kg miodu

Użyjmy swojego ulubionego miodu  dostępnych sezonowo kwiatów. Dla mocnego aromatu używamy lawendy lub rozmarynu. Płatki róż dadzą subtelniejszy smak i zapach. Wystarczy dodać płatki lub całe, czyste kwiaty do miodu i pozostawić w jasnym, słonecznym miejscu na tydzień dla delikatniejszego smaku, a dłużej dla intensywniejszego. Można umieścić płatki czy kwiaty w torebce z bawełny, łatwiej je później usunąć.

Cukier o kwiatowym aromacie

 

  • 2 szklanki granulowanego cukru
  • 1 szklanka posiekanych płatków kwiatów

Wystarczy wymieszać posiekane kwiaty z cukrem i pozostawić na tydzień, aby “osiadł”. Wchłonie on wilgoć z kwiatów i zyska ich delikatny odcień. Doskonale nadaje się do dekoracyjnego wykańczania wypieków lub do dekoracji szklanek do drinków. Szczególnie interesująco wygląda cukier fiołkowy lub różany.

Syrop kwiatowy

 

  • 1 szklanka wody
  • 3 szklanki cukru
  • 1 szklanka kwiatów

Składniki gotujemy razem przez 10 minut, odsączamy. W ten sposób otrzymujemy syrop, który można przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie. Aby  na przykład syrop z mniszka nie pociemniał zbytnio można dodać odrobinę kwasku cytrynowego.

Ten przepis przypominaliśmy niedawno: Syrop z mniszka gdy dolega kaszel
Syropy kwiatowe pasują do drinków, koktajli, jako polewa do placuszków i naleśników, wafli, lodów.

Herbata kwiatowa

Jeśli wysuszymy róże, bławatek, fiołki czy nagietek, to można je dodać do ulubionej herbaty białej, zielonej, czarnej lub innej.

Masło kwiatowe

 

  • Pół szklanki płatków kwiatów
  • Kostka miękkiego masła (niesolonego)

Mieszamy masło z płatkami I formujemy w ładny wale club inny zgrabny kształt. Po schłodzeniu można pokroić je w plasterki o grubości ok centymetra. Masło takie pasuje do gorących, pieczonych dań. Szczypiorek, czosnek, rozmaryn, tymianek ale i nagietek pasują do mięs z grilla, grillowanych warzyw i makaronów. Kwiaty pachnące: róża, fiołek lawenda są świetna z naleśnikami i innymi słodkimi potrawami. Takie masło można trzymać w lodówce przez dwa tygodnie lub zamrozić  (na 6 tygodni).

Wódka kwiatowa

 

  • 2 szklanki wódki
  • Pół szklanki płatków kwiatów

Taka mikstura może się kojarzyć z nalewkami. W ten sposób przyrządzimy w bardzo prosty sposób niezwykle oryginalny trunek. Wystarczy dodać płatki kwiatów do wódki i pozostawić w niej na około 48 godzin. Po tym czasie należy je odsączyć. Idealnie nadaje się do serwowania w kieliszkach z obwódką z cukru aromatyzowanego kwiatami…

 

oprac. Małgorzata Górska

fot. www.sxc.hu

Źródło: www.treehugger.com

Brak postów do wyświetlenia