Imbir i jego (nie tylko) rozgrzewające właściwości

Sproszkowane kłącze imbiru to jedna z najstarszych znanych nam przypraw. Stosowana i doceniana ze względu na swoje właściwości już w średniowieczu, do Europy dotarła za sprawą Krzyżowców, którzy sprowadzali kłącza z Bizancjum i Ziemi Świętej.

Łacińska nazwa imbiru pochodzi ze słowa cringa– vera co oznacza „rogaty wygląd”. Rośnie w regionach położonych w klimacie tropikalnym m.in. w Malezji, Indiach czy na wyspach Jawa i Jamajka. Kłącza wykopuje się po opadnięciu kwiatów, następnie czyści, myje i suszy na słońcu. Właściwości lecznicze imbiru najbardziej cenione są przez mieszkańców Azji ale i u nas Europejczyków roślina zaczyna cieszyć się coraz większą popularnością.

Co zawiera w sobie imbir?

Kłącze imbiru zawiera do 3% olejku, którego głównym składnikiem są tzw. związki seskwiterpenowe, które nadają roślinie specyficzny zapach i decydują o jego właściwościach terapeutycznych, oraz substancje żywicowe- odpowiadają za jego palący, lekko gorzki smak.

W składzie kłącza znajdziemy również cukry, tłuszcze, skrobię oraz sole mineralne, m.in. wapń, żelazo i magnez. Wykryte w roślinie związki odpowiadają za pobudzanie wydzielania śliny, soku żołądkowego, trzustkowego i żółci. Imbir i jego przetwory cenione są jako środek przeciwwymiotny, stosowany nawet jeśli dolegliwości te towarzyszą chemioterapii.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Imbir a choroba lokomocyjna

Niezastąpiony w podróży, zapobiega chorobie lokomocyjnej. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wzmacnia pamięć i koncentrację, oraz działa detoksykująco na cały organizm. Pomaga na stany zapalne zatok. Wcierany w skórę działa rozgrzewająco i łagodzi bóle mięśniowe. Doskonale sprawdza się w okresie jesienno –zimowym gdzie dodany do herbaty działa rozgrzewająco. Zaleca się go również alergikom, gdyż wykazuje działanie przeciwhistaminowe. Wyśmienity na kaszel, w połączeniu z miodem stanowi lekarstwo na bolące gardło.

Preparaty zawierające suche wyciągi imbiru w odpowiednich dawkach zalecane są osobom cierpiącym na zwyrodnienia stawów. Naukowcy dowiedli również, że substancje występujące w kłączu, wykazują właściwości przeciwnowotworowe wobec niektórych typów raka. Wyciągi wodne i alkoholowe wykazują aktywność przeciwbakteryjną, przeciwwirusową, przeciwgrzybiczą.

Skutecznie działają również na niektóre pasożyty jelitowe. Imbir wykazuje właściwości rozrzedzające krew, dlatego nie powinien być stosowany z lekami o takim samym działaniu. Jest skuteczny pod każdą postacią- świeżą, suszoną, kandyzowaną oraz marynowaną. Najlepiej przechowywać go w temperaturze pokojowej.

Przepis na napój imbirowy

Świeży imbir kroimy na cienkie plasterki, troszkę ugniatamy tak aby lekko puściły sok. Zalewamy ciepła wodą (nie gorącą!), dodajemy sok z cytryny i kilka łyżek miodu. Napój rozgrzeje nasz wychłodzony organizm a przy tym smakuje wyśmienicie.

Elżbieta Typek

 

Brak postów do wyświetlenia