Hotele, restauracje i firmy cateringowe coraz częściej pytają o żywność ekologiczną

Zainteresowanie certyfikowanymi produktami BIO ze strony firm sektoru HoReCa (Hotele, Restauracje, Catering) zwiększa się z roku na rok. Najczęściej dotyczy produktów śniadaniowych, ale przenosi się także na inne kategorie towarowe. 

– Zauważamy dużo większe zainteresowanie sektoru HoReCa ofertą żywności ekologicznej. Aby sprostać tym oczekiwaniom stworzyliśmy pierwszy w Polsce ekologiczny sklep internetowy poświęcony HoReCa. Największe zainteresowanie obserwujemy ze strony hoteli, które chcą ugościć swoich zagranicznych gości zgodnie z obowiązującymi zachodnimi trendami. Ważne dla nich są ekologiczne produkty śniadaniowe oraz produkty dla osób na specjalnych dietach. Powstaje też coraz więcej restauracji, które mimo że ich głównym kierunkiem nie jest ekologia, wprowadzają potrawy z certyfikowanych produktów. Cieszy nas to zainteresowanie, ponieważ spotykaliśmy się z wieloma uwagami na temat słabej dostępności takich miejsc – relacjonuje Katarzyna Linoż, dyrektor ds. Marketingu i Nowych Produktów z firmy Eko Wital, która niedawno uruchomiła internetową platformę biohoreca.pl dedykowaną klientom z sektora Hoteli, Restauracji i Cateringu.

Jakich produktów poszukuje HoReCa?

Początkowo to były produkty śniadaniowe, ale zauważamy nowym trend, któremu chcemy wyjść naprzeciw – potrzebne są wszystkie składniki BIO do przygotowania gotowego dania. Ofera biohoreca.pl na razie nie jest zbyt szeroka, ale stale ją powiększamy ucząc się na zapytaniach ze strony klientów –tłumaczy Katarzyna Linoż.

Na biohoreca.pl można znaleźć: ekologiczne makarony, kasze, płatki, ekologiczne bazy pomidorowe, bakalie, mąki, oleje i oliwy, nawet małe saszetki z BIO ketchupem i musztardą. Wkrótce pojawi się oferta świeżych warzyw i owoców.

Obiekty wykorzystujące żywność BIO w menu starają się zazwyczaj podkreślić ten fakt poprzez oznaczanie ekoproduktów informacją w karcie przy daniu bądź specjalną etykietką przy produkcie na szwedzkim stole przy hotelowym śniadaniu.

Przeczytaj także: W Monte Carlo działa ekologiczna restauracja z gwiazdką Michelin

Do tej pory nie zostały wdrożone ogólnoeuropejskie przepisy, które pozwalałby obiektom zbiorowego żywienia, hotelom czy firmom cateringowym poddać się certyfikacji ekologicznej. Istnieją natomiast prywatne inicjatywy stowarzyszeń i jednostek certyfikujących.

Karol Przybylak