Holandia. Certyfikat ekologiczny dla restauracji

Eat2Be, czyli ekologiczny Fast food to pierwsza restauracja w Holandii, która otrzymała certyfikat ekologiczny. W skali potwierdzona certyfikatem żywność ekologiczna w restauracji to wciąż rzadkość!

 

Korzystanie z produktów ekologicznych w gastronomii  jest coraz bardziej popularne. Restaurację Eat2Be opisywaliśmy już w newsie: Eko Fast Food rusza w Holandii! .
W przeciwieństwie do produkcji żywności, w przypadku sektoru HoReCa (Hotele Restauracje Catering) nazwy „ekologiczny”, „bio”, czy „organiczny” nie są chronione prawem unijnym.

 

Holenderska jednostka certyfikująca SKAL uznała jednak, że nadszedł czas na to by umożliwić właścicielom restauracji wiarygodne potwierdzenie na to, że w ich lokalu dostępna jest żywność ekologiczna. Uruchomiono program certyfikacyjny SKAL HoReCA.

 

reklama


Przeczytaj o Eat2Be: Eko Fast Food rusza w Holandii!

Jak wygląda certyfikacja ekologiczna dla restauracji?

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 

SKAL umożliwa certyfikację ekologiczną na 4 poziomach: 40%, 60%, 80% i 100%. Wartości te określają procentowy udział żywności ekologicznej w menu. Wszystkie zakupy muszą być udowodnione dokumentami, które są dowodem zakupu. Ustalono 8 grup produktów ekologicznych, które podlegają kontroli:


  • Nabiał
  • Mięso i jaja
  • Ziemniaki, warzywa, owoce
  • Chleb
  • Napoje alkoholowe
  • Napoje alkoholowe (>1%)
  • Suche produkty spożywcze i produkty convenience
  • Kawa i herbata

 


Cotygodniowa porcja BioInformacji do Twojej skrzynki e-mailowej – zapisz się na nasz newsletter (lewy dolny róg strony)
Przeprowadzana przez SKAL ekologiczna certyfikacja restauracji dotyczy tylko żywności ekologicznej. Właściciele lokali mogą oczywiście używać ekologicznych środków czystości, ale nie są one objęte tym programem. Certyfikacja może być przeprowadzona w przypadku restauracji, placówek zbiorowego żywienia lub gastronomi.

Przedsiębiorcy, którzy przedją proces certyfikacji mogą używać specjalnego znaku „SKAL HoReCa”.

Oferowaniem żywności ekologicznej zainteresowane są także niektóre polskie restauracje. Na razie jednak w naszym kraju tego typu certyfikacja nie jest możliwa. Być może holenderski przykład będzie inspiracją do zmian.


 


<!–[if !supportLineBreakNewLine]–>
<!–[endif]–>

Brak postów do wyświetlenia