Hiszpańska ekomarka z tradycjami pojawia się w Polsce

 

Vegetalia – znana hiszpańska marka wegetariańskiej, ekologicznej żywności pojawia się na polskim rynku. Jakie produkty będą dostępne? Jakie są plany rozwoju? Pytamy dystrybutora. 

W ofercie Vegetalii od wielu lat dostępna jest szeroka gama wegetariańskich i wegańskich produktów ekologicznych. Obecnie oferta skierowana na rynek Polski zawiera 133 produkty: cała gamę tofu, tempeh, seitana i vegeburgerów oraz pasztetów wegańskich. 

Mamy także certyfikowane produkty bezglutenowe m.in. kiełbaski w 3 smakach z prebiotykami, raw food oraz słodycze. Vegetalia wprowadza na polski rynek nowości : tempeh macerowany z cieciorki, seitan z orkiszu, czarny fermentowany czosnek, pasztet z rydz, wegeburgery z seitanem i shiitake oraz tofinit z oliwkami

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

– mówi Bogumiła Krzycka z firmy JULEKO, która jest oficjalnym dystrybutorem Vegetalii w Polsce.

Pionierzy w dziedzinie żywności ekologicznej i wegetariańskiej

Vegetalia produkuje żywność ekologiczną od 1986r. Jest pionierem w Hiszpanii w produkcji tofu, tempeh i seitana.

– Oprócz zakładu produkcyjnego, posiada 70-hektarowe gospodarstwo ekologiczne w którego skład wchodzi Wzniesienie Zmysłów- wzgórze po którym wije się terapeutyczna ścieżka. Wszyscy chętni odwiedzający gospodarstwo maja okazję spacerować po niej boso po ziemi, drewnie, szyszkach, słomie, glinie oraz liściach. Ścieżka otoczona jest ziołami i aromatycznymi przyprawami. Taki kontakt z naturą gwarantuje niezapomniane wrażenia. Vegetalia szczególną uwagę przywiązuje do jakości, soję pozyskuje z południa Francji aby mieć pewność że nie została zanieczyszczona GMO. Firma posiada także własne ujęcie wody oraz oczyszczalnie – opowiada Bogumiła Krzycka.

Coraz więcej wegetarian…

Jej zdaniem świadomość Polaków dotycząca bezpośredniego wpływu jedzenia na jakość życia jest coraz większa.

– Zarówno osoby będące na diecie roślinnej od wielu lat, poszukują zdrowszych ekologicznych składników swoich posiłków jak i klienci doceniający od dawna certyfikowaną żywność przechodzą na dietę roślinną i potrzebują dobrego źródła białka – mówi.

Obecnie stoisko Vegetalii pojawia się na warszawskim Bio Bazarze oraz w Fortecy Kręglickich. – Nasze produkty można również zamówić przez Internet na www.ekologicznytarg.pl. Posiadamy oczywiście także ofertę hurtową skierowaną do sklepów ze zdrową żywnością – mówi Bogumiła Krzycka

Szukasz nowości z rynku żywności ekologicznej. Sprawdź dział: BIO HANDEL

Brak postów do wyświetlenia