Habżyki czyli ekopieczywo w wersji „raw”. Podpatrzone na Natura Food

 

Łódzkie Targi Natura Food obiftują zazwyczaj w różnego rodzaju tradycyjne pieczywo. Tym razem jednak spróbować można było także Habżyków, które pieczywem owszem są, ale zupełnie innym.

Habżyki (czyli surowe chlebki lniane) to odpowiedź na rosnące zainteresowanie produktami surowymi (z ang. „raw”). Na Targach Natura Food, firma Detoks Light zaprezentowała chleby lniane, niepieczone z dodatkiem cebuli i czosnku, słonecznika i lnu oraz pomidora i bazylii.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

„Raw” czyli…

Habżyki z wyglądu bardziej przypominają pieczywo chrupkie niż chleb. Cały proces przetwórczy odbywa się w kontrolowanych warunkach temperaturowych, aby nie przekroczyć granicy 42°C i zachować jak najwięcej walorów odżywczych wszystkich użytych składników.

Produkt posiada certyfikat ekologiczny i nie zawiera glutenu.

Targi Natura Food odbyły się w dniach 3-5 października w Łodzi.

Przeczytaj naszą relację: Rozwojowo i różnorodnie – pierwsze wrażenia z Natura Food i BeECO 2014

Brak postów do wyświetlenia