Guarana. Daje kopa?

Właściwości zdrowotne guarany znane i wykorzystywane są już od kilku tysięcy lat. Indianie nazywali ją „darem od Boga” lub„eliksirem młodości”. To gatunek pnącza (znany także pod nazwą cierniopląt lub osmęta), który rośnie w dorzeczu Amazonki.

 Guarana (nazwę zawdzięcza plemieniu Guarani) wytwarza małe owoce koloru czerwonego. To właśnie tam znajdują się drogocenne nasiona.

W ich składzie znajdziemy kofeinę, której zawartość jest cztery razy większa niż w ziarnach kawowca. Są także teobromina i teofilina – alkaloidy (odpowiedzialne m.in. za gorzki smak)
tłuszcze, białka oraz skrobia.

Właściwości zdrowotne

Guarana działa stymulująco, zwiększa zdolność do koncentracji i zapamiętywania. Pomaga przy zmęczeniu fizycznym i psychicznym. Przyśpiesza przemianę materii, dlatego bardzo często znajdziemy ją w preparatach odchudzających.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Działa także moczopędnie i pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Jest również antyoksydantem oraz wykazuje działanie przeciwbakteryjne.

Zalety guarany dostrzegają także osoby aktywne. Pomaga podnieść efektywność treningu a także przyspiesza regenerację po wysiłku.

Guarana zamiast kawy?

Guarana może zastąpić nam codzienną kawę, lecz pamiętajmy o tym, że kofeina z guarany wchłania się wolniej – efekt pobudzenia nastąpi w późniejszym czasie, ale będzie utrzymywał się
dłużej.

W jakiej postaci kupić?

W sprzedaży guarana dostępna jest w postaci sproszkowanej, tabletkach i kapsułkach – te formy pozwalają uniknąć specyficznego gorzkiego smaku. W ekosklepach znajdziecie także sok z guarany.

Elżbieta Typek

Brak postów do wyświetlenia