Gorczyca – niezawodna w kuchni i apteczce

Znana jest jako przyprawa od czasów starożytnych. Używana była w Grecji i Rzymie z głęboką wiarą w jej działanie zdrowotne ale i magiczne. Zawiera sporo selenu, podobnie jak jęczmień, a pierwiastek ten odpowiada za odporność organizmu. Dziś krótko o popularnej gorczycy.

Gorczyca czarna i biała oraz sarepska

Gorczyca czarna (Brassica nigra L.) pochodzi z rejonów śródziemnomorskich i od dawna jest uprawiana jako roślina oleista. Nasiona zawierają do 35% olejku, białka, śluzy i tioglikozydy (związki zawierające siarkę), które pod wpływem enzymu uwalniają izotiocyjanian allilu. Składnik ten  działa miejscowo podrażniająco i wywołuje zaczerwienienie skóry. Stąd stosuje się różnorodne preparaty, aby poprawić ukrwienie skóry lub narządów wewnętrznych (płuca, nerki). Kąpiel w odwarze o temperaturze 40°C trwająca najwyżej 15 minut działa skutecznie w przypadku gośćca, co potwierdza medycyna tradycyjna.

Gorczyca biała (Sinapsis alba) rośnie dobrze na polskich glebach piaszczysto-gliniastych i gliniasto-piaszczystych. Jej nasiona zawierają do 30% olejku, śluzy i 0k. 2,5%  glikozynolatu (synalbina). Dzięki takiemu składowi działa bakteriobójczo i bakteriostatycznie na wiele bakterii. Jak pisze dr Henryk Różański : „synapina i synalbina zaburzają czynności transportowe błony komórkowej i uszkadzają struktury cytoplazmatyczne komórki pierwotniaków pasożytniczych. Powstający z synalbiny izosiarkocyjanian p-hydroksybenzylu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, jelitowego i tym samym stymuluje trawienie. Karwakrol i tymol obecne w produkcie hamują rozwój bakterii, grzybów i pierwotniaków. Niszczą również duże wirusy.” Także nadaje się do wykonywania kataplazmów, zwłaszcza skuteczne są te o temperaturze 40°C. Jest znakomitą rośliną miododajną i źródłem pyłku.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Gorczyca sarepska (Brassica juncea) ma bogate w olej nasiona, bo zawiera go nawet do 35%. Tłoczy się go i stosuje do celów spożywczych. Dla celów zdrowotnych stosuje się je podobnie, jak pozostałych typów gorczycy.
Choć wszystkie nazywamy gorczycą, to jednak botanicznie rośliny pochodzące z różnych rodzin.

 

Gorczyca w domowej apteczce

W poradniku Zbigniewa Przybylaka zatytułowanym „Słynne leki domowej apteki” znajdziemy mnóstwo porad na wykorzystanie gorczycyw walce z powszechnymi schorzeniami, jak reumatyzm, dolegliwościami związanymi z obecnością piasku w nerkach, choroby żołądka i jelit, niedoczynność serca, kłopoty z wątrobą i woreczkiem żółciowym. W publikacji tej znajdziemy wskazówki jak stosować i receptury na:

  • rozgrzewające woreczki ze zbożem
  • okładanie gorczycznikiem (inaczej kataplazm, opis wykonania na str. 28)
  • nalewki z gorczycy
  • macerat z gorczycy

Wyśpisz się i zjesz

Prócz rozpropagowanego przez radiestetów (ziarenka mają mieć silne promieniowanie nawet do 4 lat) użycia gorczycy w różnorodnych okładzinach, kołdrach, materacach zdrowotnych itp. znane jest szeroko jej zastosowanie kulinarne.  Gorczyca biała w przetwórstwie warzyw jest znakomitym dodatkiem smakowo-aromatycznym i naturalnym konserwantem. Produkuje się z niej musztardę łagodną i stołową. Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez musztardy.

Gorczycę można mieszać z miodem i nacierać mięsa do pieczenia czy grillowania. Warto dodawać ją do marynat, ale i pieczeni, bo wspomoże trawienie ciężkostrawnych mięs. Nadaje się też do sosów.

Małgorzata Górska

fot. sxc.hu

Źródła:

http://www.postepyfitoterapii.pl/spfna.php?ktory=4332
http://www.poradnia.pl/gorczyca-czarna-i-biala-wlasciwosci-lecznicze.html
http://www.gorczyca.com.pl/index.php/ciekawostki
http://luskiewnik.strefa.pl/natural_growth_promoters.htm

Brak postów do wyświetlenia