Gieno Mientkiewicz o gospodarskich serach w kuchnia TV

Gienio Mientkiewicz, znany polski pasjonat serów gospodarskich w programie „Przez dziurkę od sera” odwiedza gospodarstwa  i wypytuje serowarów o tajniki wytwarzania tego przysmaku.

Bardzo często odwiedzane przez Gienia Mientkiewicza gospodarstwa posiadają certyfikat ekologiczny. Jak przeczytać można na stronach emitującej cykl telewizji kuchnia.TV, w programie “Przez dziurkę od sera”:

Prowadzący rozmawia z gospodarzami o cechach charakterystycznych sera, jego właściwościach, a także o kulturze jego jedzenia. Dodatkowo radzi, jak znaleźć smaczny ser, zwraca uwagę na zapach, smak, a także sposób jego przechowywania w domu. Zwieńczeniem każdego odcinka jest przygotowanie przez Giena wybornego dania z udziałem sera – bohatera programu. Prowadzący prezentuje m.in. aksamitny ser dżersejowy blue czy niezwykły, długodojrzewający ser “Bursztyn”.

Pierwsze dwa odcinki cyklu “Przez dziurkę od sera” wyemitowane zostaną na antenie kuchnia.TV w dniach:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

•    13 maja, niedziela, godz. 16:30 – odc. 1
•    20 maja, niedziela, godz. 16:30 – odc. 2

 

W oczekiwaniu na programy polecamy wam nasze artykuły – reportaże z gospodarstw ekologicznych:

 

Odsyłamy również do wydanej nakładem Wydawnictwa Gaj książki „Wytwarzamy ekologiczny ser… w domu”, w której zawarte zostały recepty na domowe sery nie tylko z gospodarstw ekologicznych z Polski (i świata), ale także tradycyjne receptury z dawnych podręczników. Książka dostępna jest w sklepie internetowym Wydawnictwa Gaj.

Poradnik Wytwarzamy ekologiczny ser… w domu przygotowaliśmy po to, by pokazać, że samodzielny wyrób smacznych serów nie jest trudny. Odwołujemy się do polskiej tradycji, ale przytaczamy również kilka zagranicznych przykładów.

Przekazujemy autentyczne doświadczenia rolników ekologicznych z całego kraju. Świadomie staraliśmy się prezentować tylko najprostsze receptury i przepisy, możliwe do wykorzystania w każdym domu, zarówno w mieście jak i przede wszystkim na wsi.

 


Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia