Francja. Restauracje ekologiczne będą podlegać kontroli

Dynamiczny rozwój rynku żywności ekologicznej i jej coraz większa obecność w gastronomii spowodowały, że Krajowa Komisja Rolnictwa Ekologicznego postanowiła uregulować tą kwestię, aby zapobiec nadużyciom. Potrzeba lokalnych regulacji spowodowana jest faktem, że prawo unijne daje państwom członkowskim swobodę w tym zakresie. Każdy kraj Unii Europejskiej może samodzielnie przygotować przepisy dotyczące restauracji i innych obiektów gastronomicznych, w których serwowana jest żywność ekologiczna. Jak to zrobiono we Francji?


Projektowane prawo składa się z trzech poziomów (w zależności od proporcji żywności ekologicznej wykorzystywanej do przygotowywania żywności:

a) Potrawa w restauracji, zawierająca jeden lub kilka składników ekologicznych
b) Sieci restauracji z ekologicznym menu
c) Restauracji oferujących żywność opartą w 100% na żywności ekologicznej

Projekty przepisów były złożone w lipcu do października, obecnie zbierane są komentarze.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 

Niemcy i Austriacy też regulują

Także Niemcy i Austriacy zajęli się uregulowaniem obecności żywności ekologicznej w gastronomii. W Niemczech liczba certyfikowanych zakładów gastronomicznych sięga już100 (razem ze stołówkami szkolnymi i uniwersyteckimi). Także w Austrii w zeszłym roku przepisy spotkały się z dużym zainteresowaniem operatorów restauracji, a zwłaszcza klientów.

 

Restauracje ekologiczne w Polsce

 

Problem certyfikacji ekologicznych restauracji pojawił się także w Polsce. Restauratorzy interesują się żywnością ekologiczną i coraz częściej chcieliby wzbogacać o nią swoje menu. Nie wiedzą jednak jak oznaczyć taką potrawę na kartę dań. Klienci z kolei, poza zaufaniem do szefa kuchni, nie mają pewnej gwarancji, że serwowana im potrawa oparta jest na składnikach ekologicznych. Zabronione jest stosowanie nazw np. spaghetti ekologiczne, dopuszczalne natomiast „Spaghetti wytworzone z produktów ekologicznych”.

Zgodnie ze Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi restauracje serwujące żywność ekologiczną nie mogą używać wspólnotowego logo żywności ekologicznej, nie mogą też być certyfikowane co do z zgodności z unijnym prawem dotyczącym żywności ekologicznej i rolnictwa ekologicznego.

Przykłady z zachodu pokazują, że doraźnym rozwiązaniem (być może prawo unijne zostanie poszerzone w przyszłości) może być stworzenie lokalnych systemów regulowania obecności żywności ekologicznej w restauracjach (mogą to być systemy publiczne lub prywatne).

Na łamach Biokuriera będziemy starać się rozwijać ten temat i dokładniej przeanalizować rozwiązania z innych krajów.

Nowe trendy na rynku ekologicznym ? to temat konferencji organizowanej przez redakcję Biokuriera w ramach najbliższej edycji (15-17 października) Targów Natura Food w Łodzi. Nasi prelegenci przybliżą słuchaczom tematy sprawiedliwego handlu, naturalnej kosmetyki, eko tekstyliów, ekoproduktów dla dzieci. Handlowcy będą mieli okazję dowiedzieć się jak włączyć się w ogólnopolskie kampanie dotyczące zdrowego odżywiania.

Brak postów do wyświetlenia